top of page

Què m’agrada més d’aquest nou curs?

Ja fa dies que hem començat el curs 22-23 al MOPI i aquest ha vingut amb moltes novetats!
Mariona Molina.jpg

MARIONA MOLINA

Mestra del MOPI

MOPI

Els nens i nenes de P3 han conegut l’escola, els de P4 i P5 han canviat d’aules i ja tornem a gaudir de fer activitats amb famílies!

 

Des de bon matí, quan obrim la porta de l’escola, un munt de nens i nenes s’acomiaden de les seves famílies i van entrant a l’escola. Des de fa uns mesos, la porta del MOPI és plena de colors i animals, els quals la fan inconfusible. En el moment d’arribar a l’aula, ens anem preparant i ens dediquem un enèrgic “bon dia!”, cantant i ballant la cançó de Good morning en anglès.

Durant el dia, fem diverses activitats, que asseguren que riem, ens movem, cantem, ballem, expliquem contes, juguem, compartim i... aprenem!!!!

Però… què és el que més els agrada als nens i nenes del MOPI? Sempre hi ha activitats estrella, però és ben cert que cadascú té predilecció per alguna en concret. Així doncs, els ho hem anat a preguntar als infants de P3, P4 i P5, perquè ens expliquin quins moments gaudeixen més. Pareu bé l’orella, perquè ens ho expliquen molt bé!

conversacion.png

Algunes d’aquestes activitats que han comentat en Tom, en Juan, la Noa, en Toni, la Maya i l’Ona són novetat d’aquest curs però també ens n’expliquen alguna que hem pogut tornar a fer amb total llibertat, barrejant-nos en grups del mateix curs o de diferents cursos, després de les restriccions per Covid-19. Aquestes activitats són Racons i Nodes, juntament amb les novetats d’Storytelling i TEI.

Racons: és un moment molt esperat ja que ens barregem tots els infants del mateix curs en diferents espais, en els quals s’ofereixen diferents propostes, ja siguin més dirigides per la mestra o més lliures. Els racons al MOPI són una forma d’organització, els quals permeten posar en pràctica actituds de col·laboració, de respecte i d’integració, així com un ús diversificat del llenguatge i la lliure distribució de rols, la planificació compartida de l’acció i el respecte per unes normes mínimes. Amb els racons busquem un/a alumne/a que:

  • Gaudeix i s’emociona.

  • Es concentra en allò que fa, no en el resultat.

  • És autònom: pot assumir el repte sol o amb altres infants.

  • Pren decisions: escull, tria.

  • Inventa, crea, imagina, investiga, descobreix.

  • Entén i accepta l’error com a part del procés.

  • Respecta les normes i el material.

  • Fa servir diferents llengües

 

 

Storytelling: els contes en el MOPI són un eix transversal per tots els beneficis que comporten en el desenvolupament del llenguatge i l’oportunitat de conèixer altres cultures, valors... Per aquest motiu, des del MOPI apostem per fer servir els contes per desenvolupar la competència en llengua anglesa dels més petits. Els contes ens permeten que els infants s’exposin a la llengua anglesa amb un llenguatge ric, comprensiu, estructurat i significatiu, donant seguretat a l’infant, alhora que l’ajuden a desenvolupar les habilitats d’escolta i parlar en aquesta llengua.

Aquest any hem decidit que cada dia els infants tinguin una estona d’exposició a la llengua anglesa; per això cada dia fem Storytelling. Els contes són seleccionats prèviament, els quals tenen una estructura repetitiva que ajuda els nens/es a poder comprendre la història i a introduir-los en l’ús significatiu de la llengua anglesa. Aquests contes però, es van explicant durant les setmanes fent servir diferents recursos: titelles, suport visual, conte físic, role-play... D’aquesta manera, l’infant integra el vocabulari en el seu dia a dia, donant-hi un ús funcional.

 

Nodes i TEI: en aquests espais del dia, per fi podem tornar a barrejar-nos els nens i nenes de P3, P4 i P5!

Ja hem presentat els Nodes en altres edicions de la revista (podeu revisar el número 429) però per fer un recordatori, els Nodes se centren a crear comunitat entre tots els alumnes de MOPI, avançar en l’adquisició de continguts i seguir una seqüència.

  1. Comunitat. És el nom que li donem als diferents grups que es formen durant els Nodes. Té la particularitat que treballem de forma sistemàtica i sostinguda amb grups internivells. Això vol dir que quan arriba l’hora de Nodes barregem tots els infants del MOPI.

  2. Continguts. Si pensem en un alumne de P3, quan marxi del MOPI d’aquí a dos cursos haurà fet quasi vint Nodes diferents, però en tots ells hi trobarà històries, narratives, temàtiques i informacions diferents, però alhora imprescindibles, que el permetrà inicialment desenvolupar el seu jo per anar descobrint, a poc a poc, el seu entorn proper (i no tan proper) i també anar-hi establint relacions i paral·lelismes.

  3. Seqüència. Cada Node segueix una seqüència d’aprenentatge que consta de sis fases i que és sempre la mateixa. Això permet treballar la metacognició (capacitat que tenim les persones per reflexionar sobre els processos de pensament i la manera en com aprenem) d’una manera molt fàcil visualitzant el camí recorregut que permet recordar aspectes ja treballats.

 

En canvi, en el moment que fem TEI (Tutoria Entre Iguals) els alumnes de diferents cursos comencen a interaccionar i compartir moments a l’escola per establir uns lligams entre ells. Al MOPI, aquests lligams s'establiran  entre els cursos de P3 (que s’hi afegirà una mica més endavant), P4 i P5. Durant el curs, el vincle entre els mateixos alumnes s’anirà cuidant i on l’alumne més petit serà tutoritzat pels dos alumnes més grans. Els anomenem germà petit i germans grans i, aquests últims, es converteixen en unes persones de confiança a qui poder explicar preocupacions, sentiments o simplement confiar-hi. Seran els qui puguin guiar i donar un cop de mà a l’alumne més petit quan ho necessiti. Per arribar a tenir un bon vincle entre els iguals, el programa TEI i l’equip docent de l’escola planifica i organitza trobades entre els alumnes durant diferents moments del curs. Ho fan en moltes ocasions, de manera distesa i/o lúdica, buscant així un clima obert i lliure on puguin trobar interessos comuns.

I després de tot això... què? Doncs tornem cap a casa, contents i satisfets de les experiències viscudes durant tot el dia!

node_creixem1.jpg
bottom of page