Els treballs dels alumnes de Comunicació Audiovisual de 1r de batxillerat
AITANA CASANOVAS
Alumna 3r TQE-ESO
BRUNO SEGURA
Alumne 1r BATX
ALUMNES
A causa de l’aparició de xarxes socials com “Instagram”, “Tik Tok” o “Youtube” i plataformes d’“streaming” com “Netflix” o “HBO Max”, vivim sotmesos a constants estímuls audiovisuals. Segons un estudi de “Thefigco”, la població consumeix una mitjana de set hores i cinquanta-cinc minuts de vídeos, els quals, inconscientment condicionen la nostra ideologia política, la nostra concepció de l’amor, el nostre sentit de l’humor i moltes altres característiques de la nostra personalitat que, sense saber-ho, es veuen contaminades en obrir el mòbil. Perquè us feu una idea del poder manipulador i publicitari d’un vídeo, els missatges visuals són processats 6.000 cops més ràpidament pel cervell que el text d’un llibre. Davant d’aquest fenomen podríem dir que la comunicació audiovisual està començant a ser un camp que necessita ser estudiat.
Per introduir-se en el món visual, els alumnes de 1r de batxillerat han treballat en tres grans projectes durant aquesta primera meitat de curs.
El primer va ser imitar la portada d’un àlbum de música, tenint en compte la il·luminació, el pla de la càmera, el maquillatge, l’atrezzo i, per suposat, la qualitat interpretativa de l’actor o actriu que hi aparegués; d’aquesta manera s’obligava els alumnes a sortir de la seva zona de confort i viure les peripècies d’un rodatge. Per acompanyar aquesta part pràctica, l’Àlex Sanjurjo i el Pau Laball (professors de comunicació audiovisual) també van demanar una revista on s’analitzés la fotografia imitada, s’investigués la biografia del fotògraf en qüestió i es comentés el procés creatiu. Aquests en són alguns exemples:
El segon projecte va consistir a introduir-se en el món del doblatge doblant una escena d’una sèrie o pel·lícula (Exercici Kuleshov). Amb aquest treball, els membres del grup es van veure obligats a aprendre a usar eines d’edició, a interpretar els personatges doblats i a analitzar a nivell de plans i posició de la càmera l’escena treballada. Aquí podeu veure’n el resultat:
El tercer gran projecte va ser crear el videoclip d’una cançó. En aquest treball en grup, es va valorar si el ritme de les imatges i petits “clips” s’adaptava al de la música i si s’aconseguia transmetre el missatge de la cançó visualment. Tot això no seria possible sense l’edició, eina necessària en qualsevol tasca audiovisual que, gràcies a aquest treball, els alumnes van començar a dominar. A continuació podeu veure alguns dels treballs realitzats:
Atès que no tots els alumnes que fan l’assignatura volen cursar carreres artístiques, ens han arribat valoracions de tota mena. La gran majoria ens ha dit que, tot i ser una assignatura que comporta molta feina i moltes hores d’edició, dona les eines necessàries per crear el producte audiovisual que vulguis. D’altra banda, el nivell d’exigència és alt i no pot ser considerada una assignatura que requereixi poc esforç. Més enllà d’això, tots els alumnes nous d’aquest any afirmen que el fet d’haver de sortir de la seva zona de confort davant de companys que quasi no coneixien els ha ajudat a establir amistats i a sentir-se més integrats a l’escola.
Comunicació Audiovisual és una assignatura que any rere any ens sorprèn gratament i que, en un món on aparentment només importen les ciències, els diners i la política, ofereix l’oportunitat d’expressar-se artísticament i entrar en contacte amb el món audiovisual, àmbit que, a mesura que la societat evoluciona, està esdevenint més i més important.