Torna el voluntariat al TQE
SARA GIMÉNEZ
Adjunta direcció 3r i 4t ESO-TQE
TQE / BATXILLERAT
El repte de les escoles de Jesuïtes en el segle XXI és fer DONES I HOMES per a una ciutadania global. Un ciutadà global és capaç de comprendre el nostre món, se sent part i responsable de la família humana, cerca ser agent de canvi i transformació, es compromet amb el seu entorn més local i el desig per a un món més just i equitatiu l'ha de portar a col·laborar en solidaritat amb les persones. I aquest repte es forja de manera transversal en totes i cadascuna de les nostres pràctiques, però molt especialment des de la formació al voluntariat.
La nostra escola té una llarga tradició en la pràctica del voluntariat amb una "pedrera" de nois i noies que cada any fan possible l'escola d'estiu, colònies i campaments, extraescolars de teatre.... Durant anys, concretament a 4t d'ESO, dedicàvem un espai lectiu (Formació Cívica) per a la formació, la motivació i la pràctica del voluntariat.
Paral·lelament, el 2015, el Departament d'Educació va posar en marxa el Servei Comunitari per a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO, amb la finalitat de garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i les seves capacitats al servei de la comunitat.
Malauradament, la pandèmia va frenar també aquesta maquinària, però enguany, a 4t l'hem tornada a engegar de la mà del nou projecte tutorial "Depèn de tu", el qual proposa, d’una banda, l'apropament per conèixer i influir en l'entorn de l'alumnat i d’una altra la possibilitat de participar de forma gradual, segons els seus interessos o motivacions.
El voluntariat, de fet, comença a 3r amb la constitució del Consell d'alumnes; un òrgan assembleari, portaveus del curs, que a partir de diverses trobades amb l'equip de tutors i tutores del curs, fan propostes de millora, fan de mediadors en la resolució de conflictes que es puguin generar a l'aula i vetllen per un bon clima al curs.
Cada dia passen coses al voltant de l'alumnat, ho veuen, però potser no s'hi fixen o no hi paren atenció. Això fa que es mostrin com a elements passius sense gens d'interès per implicar-s'hi. L'objectiu de la creació d'aquest CDA, doncs, és mirar de nou aquest entorn, passar de la queixa a l'acció per tal de mostrar-se prepositius en la seva millora d'aula i d'escola, i prendre una major consciència de la realitat que els envolta.
Per conèixer millor el seu entorn fora de l'escola, adquirir un coneixement més profund de les diferents realitats de la seva ciutat i fer-ne la reflexió pertinent, al curs passat a 3r vam convidar diversos testimonis de diferents entitats de la ciutat perquè vinguessin a l'escola a explicar-nos la seva experiència. L'objectiu era que iniciessin un camí que els permetrà passar a un compromís que transformi tant el seu entorn com a ells mateixos.
Enguany a 4t hem repetit el mateix model de motivació, afegint aquesta vegada la visita a les entitats. Han estat els mateixos alumnes qui han anat personalment a aquests centres per veure de primera mà com funcionaven. Tot plegat ha resultat una experiència de sentit i molt enriquidora.
Tot aquest treball previ de coneixement, sensibilització i motivació al voluntariat té com a objectiu final que l'alumnat passi del compromís a l'actuació. I aquesta és la gran notícia, el retorn dels voluntariats a l'etapa! Així que des de l'equip de tutors i tutores de 4t els vam fer l'oferta de voluntariat dins i fora de l'escola; suport a la PIN i al MOPI, col·laboració amb l'Espai Migdia, participació en E+S, campanya de Nadal i reforç escolar a la Fundació la Vinya, participació en el Casal Loiola, etc. A banda, l'alumnat ha tingut la llibertat de proposar altres opcions més adequades als seus interessos o possibilitats.
En aquests moments, doncs, tenim prop de 150 alumnes gaudint de diverses experiències de voluntariat; donant el seu temps al servei dels altres.
Els equips de 3r i de 4t estem molt contents de poder continuar oferint aquestes experiències i continuarem treballant per fer dels nostres alumnes veritables ciutadans del món.