top of page
03 Material Racons(1).jpg

L’espai migdia és viu

Àgata Beneito_Coordinadora general d_Espai Migdia.jpg

ÀGATA BENEITO

Coordinadora general d’Espai Migdia

Laura Díez_coordinadora de P3 fins PIN3.jpg

LAURA DÍEZ

Coordinadora de P3 fins PIN3

mercel martínez_coordinador de PIN4 fins Batx..jpg

MERCEL MARTÍNEZ

Coordinador de PIN4 fins Batx.

MENOF

Lleure Lliure, el projecte d’Espai Migdia

 

És un projecte innovador, que dóna un pas més enllà a les programacions d’activitats estàndards i que alhora evoluciona cada any en funció dels infants i les seves inquietuds.

 

La tasca principal és dinamitzar l’activitat escolar del migdia, repensant i capgirant el concepte de menjador escolar tradicional. Apostem per ser les persones que tenen cura dels infants a l’hora de dinar mentre mengen i gaudeixen del seu temps lliure, i no simplement els vigilants del menjador.

 

L’essència del projecte es basa en tres punts:

 

  • L’infant tria entre els diferents espais i racons (informació ampliada més endavant)

  • Autogestió per part de l’infant del seu temps de lleure. L’Espai  Migdia és un dels pocs espais on l’infant pot escollir.

  • Gestió emocional dels conflictes. A l’espai de lleure es donen conflictes en què ens podem permetre temps per a l’aprenentatge de la gestió emocional.

 

Les raons per justificar el projecte Lleure Lliure són diverses:

 

  • En l’àmbit psicològic, poder triar redueix l’estrès en les persones i com a conseqüència baixa el nivell de conflictes interpersonal.

  • En l’àmbit motriu, els fisioterapeutes recomanen que els infants canvïin la posició del cos al llarg del dia. És per aquest motiu que els espais estan pensats per tal que puguin estar estirats, asseguts, en moviment, etc.

  • En l’àmbit social, els infants i joves tenen l’opció de relacionar-se entre els diferents grups: els infants escullen els companys amb qui compartir la seva estona d’Espai Migdia, tant al menjador com en el temps de lleure.

Partim de la idea que el temps de migdia que els infants passen a l’escola s’ha d’assemblar tant com sigui possible al temps que passarien a casa. Volem que sigui un temps alliberador de la necessària atenció i esforç que requereixen les tasques escolars i que permeti als infants reprendre la jornada a la tarda amb la millor disposició per afrontar la feina a l’aula.

 

La tasca de monitoratge, tal com l’entenem, va necessàriament lligada a l’educació en uns hàbits alimentaris saludables i, encara més, a la creació d’una veritable cultura gastronòmica en el marc del nostre entorn cultural.

Les activitats d’Espai Migdia

 

Els infants disposaran de racons permanents i d’altres de temporals i podran, així mateix, participar en tallers. En tots els racons i activitats hi haurà sempre present un/a monitor/a.

 

Activitats al menjador

 

TITELLES SALUDABLES 

Es tracta d’un projecte exclusiu de MOPI. Consta d’un conjunt de titelles de dit que representen els aliments que l’infant té al seu plat aquell dia. D’aquesta manera treballem el reconeixement de l’aliment per part de l’infant: Està demostrat que com més familiaritzat està l’infant amb l’aliment, més fàcil és introduir-lo en la seva dieta.

SOBRETAULA AL MENJADOR 

Un cop per setmana, la cap de cuina i la cap de monitoratge s’asseuen a dinar amb un grup de 3 a 4 alumnes d’infants i joves per parlar de qualsevol aspecte tant de cuina com de lleure, d’una manera directa, entaulant una conversa distesa amb les dues persones responsables de l’Espai Migdia.

01 Sobretaula.JPG

Activitats de lleure

 

RACONS DINÀMICS

 

JOCS AMB PILOTA

En el marc d’aquest espai tenen lloc jocs de pilota (bàsquet, futbol, ping-pong, handbol, etc.) a partir dels quals es poden muntar competicions esporàdiques. A banda, dos dies a la setmana al pati del migdia els infants poden gaudir de tot el pati lliure de pilotes de futbol i sorgeixen nous jocs amb la pilota inventats per ells.

01 fotos suport.jpg

JOC DIRIGITS

Els monitors/es dinamitzen amb els infants jocs de tot tipus, amb material o sense, com poden ser una xarranca, pica paret, saltar corda, etc.

EL CIRC

Taller quinzenal a càrrec de talleristes professionals de l’àmbit del circ. Consta de tot tipus de material perquè els infants puguin conèixer i experimentar diverses activitats com són les xancres, plats xinesos, pilotes de malabars, diàbolos, masses de malabars, cintes d’equilibri, llit elàstic i altres materials d’interès per als infants.

A banda, cada trimestre hi una un espectacle final a càrrec dels talleristes amb la col·laboració dels infants que han participat durant el curs i finalment, al mes de juny, es fa la gran festa del circ on els alumnes de MOPI i els més petits de PIN gaudeixen de l’espectacle creat exclusivament per a ells a càrrec dels alumnes participants al taller.

RACONS TRANQUILS

 

LUDOTECA

Es tracta d’un espai on els infants poden jugar a tot tipus de jocs de taula dintre un espai adaptat exclusivament per a ells, amb uns terres confortables i que ells mateixos ajuden a preparar cada dia.

JOCS SIMBÒLICS

Als infants els encanta simular situacions quotidianes dels adults, i en aquest espai poden fer volar la imaginació. Hi ha cofres de disfresses, nines, titelles, així com construccions, trens de fusta i d’altres materials.

CHILLOUT

L’espai més tranquil de l’Espai Migdia. Consta d’uns terres confortables, acompanyats de coixins i capses de llibres i còmics on tots els infants que vulguin poden anar a estirar-se per llegir, relaxar-se o simplement descansar. És un espai en silenci.

CREATIU

Espai dedicat íntegrament a la creativitat. A través de diferents materials fixos i temporals, els infants que ho desitgin podran gaudir del seu temps i la seva imaginació a través de les habilitats manuals. A banda, puntualment també s’encarreguen de reparacions de material com llibres i revistes per tal que el material es conservi en bon estat.

ACTIVITATS ANUALS

 

CUINES DEL MÓN

Cada any l’Espai Migdia organitza dos dies de cuines internacionals. No es tracta d’un projecte exclusiu de cuina sinó que també involucra activitats al pati relacionades amb la cuina escollida, com poden ser disfresses, tallers, gimcanes, cançons, etc. Aquest any és el torn de Suècia i Hawaii.

FESTIVITATS

Durant el curs hi ha festivitats com són ara Carnestoltes, Sant Jordi, Sant Ignasi, que comporten poder realitzar activitats puntuals per gaudir de l’Espai Migdia. Aquestes activitats sempre són dinamitzades pel monitoratge i voluntàries per a tots els infants de l’escola.

ELS JOVES

 

ESPAI JOVE

Els alumnes de 3r i 4t d’ESO disposen d’espais exclusius per a ells a l’Espai Migdia.  Tenen el menjador jove adaptat amb un torn de menjar obert i amb diferents plats per escollir cada dia. A banda, durant l’estona de lleure poden gaudir d’un espai tranquil exclusiu per als joves així com un espai al pati delimitat.

Aquest any també hi ha organitzat un torneig de futbol i bàsquet per a tothom.

VOLUNTARIAT

Donem l’oportunitat als infants a partir de 5è (1r NEI) que puguin veure què és treballar a l’Espai Migdia com a monitors/es. El projecte consta d’una formació introductòria per conèixer el funcionament així com les tasques i responsabilitats que tindran. Durant uns dies seran monitors/es ajudants amb les tasques que realitzem durant el dia a dia.

FROCA

 

ROCAFORMA’T

F.ROCA ofereix anualment i de forma complementària formacions a tots els seus equips de monitoratge. Són cursos específics relacionats amb l'àmbit de l’Espai Migdia, sobre gestió de conflictes, intel·ligència emocional, atenció a l’infant i comunicació, així com aspectes d’alimentació com poden ser trastorns alimentaris i al·lèrgies i intoleràncies.

FILOSOFIA DE PROXIMITAT

Una de les claus del projecte d’Espai Migdia és donar valor a la feina de diferents artesans locals que dissenyen i realitzen jocs i material amb els quals jugaran els infants. Comptem amb la col·laboració d’un taller de fusta que realitza tot tipus de material per als racons, des de les joguines fins als baguls on es guarda el material. També tenim la col·laboració d’una dissenyadora i modista que és l’encarregada de crear totes les disfresses i teles que els infants utilitzen cada dia per jugar.

PARTICIPANTS

Sobretaula. Irene Coscojuela. Felip Gallart. Marcos Coranti. Lola Casares. Ona Canovas.

Futbol amb valors. Alba Abad. Nora Keropyan. Sebastian Cabrejo. Mario Garcia.

Jocs dirigits. Jone Gallardo. Janna Rello. Iker Bernaus.

Circ. Judith d’Hoore, Marc Ten Hove, Thaïs Bruno, Pau Marsal.

Ludoteca 6. Martina Villar. Julia Ramón. Maria Costa.

Ludoteca 7. Ignasi Matamala. Maria Torcal. Sofia Kasouane.

Joc simbòlic 8. Pol Gonzalez. Pol Llorens. Vega Rubio. Claudia Ribera

Joc simbòlic 9. Ona Costa. Emma Canovas. Jan Garcia. Ona Bové.

Chillout. Sofia Vernis. Angel-Derian Alvarado Chica. Irene Gonzalez.

Creatiu. Nora Martí. Olivia Ferràs.

Voluntariat. Asier Herrero. Marc Garcia.

bottom of page