Entrecultures
«Entrecultures» és una ONG de Cooperació Internacional de la Companyia de Jesús a Espanya, des de la qual treballem a favor de la justícia i la transformació social.
ELISABET BESÓ
Educació Entrecultures Catalunya
TQE / BATXILLERAT
Per això defensem l'educació equitativa, crítica i de qualitat com a dret humà, treballem per la vida digna de les persones migrants i refugiades i apostem per construir una ciutadania global compromesa amb els reptes globals del nostre temps. Treballem sota l'enfocament d'Educació per a la Ciutadania Global (EpCG), entesa com a educació per a l'enfortiment d'una ciutadania informada, crítica i compromesa, que conegui la realitat global del seu temps i desenvolupi les habilitats, actituds, recursos i xarxes necessàries per protagonitzar la transformació social i política.
Amb la proposta pedagògica "Aules Connectades" volem plantejar una proposta de Trobades – Alternatives – Decisions – Avaluació on els alumnes en siguin els protagonistes. Plantejant diferents temàtiques de justícia global volem que els joves connectin a través de les seves preocupacions sense importar d'on sigui la seva procedència.
El coordinador pedagògic ens presenta l’escola de Guatemala.
A 3r de l’ESO
Desde Entrecultures Catalunya ofrecemos al alumnado una serie de propuestas didácticas para que, los más jóvenes, puedan contribuir a la construcción de valores que sustentan los derechos humanos, y, más concretamente, al derecho a la educación.
¿Sabríais definir qué es la educación?
Probablemente os vienen a la mente muchos conceptos, pero sobre todo es un derecho humano universal que nos capacita para poder ejercer otros derechos fundamentales. ¿Nos sabríais decir a cuáles nos referimos?
Mediante una serie de propuestas didácticas, pretendemos que puedan conocer y comprender qué significa el derecho a la educación y, por lo tanto, que puedan hacer todos y todas para poder defender este derecho.
Las actividades se llevarán a cabo de manera conjunta entre nuestros colegios de Guatemala y Barcelona.
Els alumnes es presenten per seccions
Exemple d’una activitat
Algunes respostes...
-
No es una cosa que pensamos habitualmente, pero pensamos que somos valiosos porque cada uno somos únicos y tenemos unas habilidades específicas.
-
Sí, todas las personas, independientemente de nuestra personalidad.
-
Bien, es importante interiorizar en ello de vez en cuando.
-
No hemos encontrado nada nuevo en esa actividad, pero la encontramos valiosa y destacamos los valores que hay en ella.
-
A la hora de valorar o juzgar una persona debemos tener en cuenta que sigue siendo un ser humano con los mismos derechos, conflictos y virtudes que nosotros.
-
En cualquier conflicto bélico, en lugares donde un ser humano no puede vivir, en situaciones donde no se tiene en cuenta el consentimiento o valor de una persona. Por desgracia hay muchas de estas situaciones en el mundo y tenemos que intentar solucionar esto.
A 4t de l’ESO
L’alumnat de 4t també presenta l’escola als seus companys de Guatemala.
La consiliària Teresa Costa i una alumna de la seva secció, la Mariona Vergés, ens expliquen el projecte.
Un exemple d’activitat de 4t:
Palabras que se ajustan
La feina prèvia és la següent: En grups van haver de pensar en la definició de desenvolupament, tot fent un debat i arribant a un acord. Després es van proposar els conceptes següents:
DESARROLLO VS SUBDESARROLLO
PRIMER MUNDO VS TERCER MUNDO
NORTE VS SUD
ESCASEZ VS ABUNDANCIA
Amb la definició de desenvolupament i aquestes paraules contraposades van haver de fer els pòsters que ho inclouen tot plegat i vam penjar una foto del pòster al classroom que compartim amb els alumnes de Guatemala.