L’acompanyament espiritual a Casp
ORIOL JIMÉNEZ
Consiliari
TERESA COSTA
Consiliaria
PASTORAL I FORMACIÓ HUMANA
La principal característica de Casp és l’acompanyament. Es tracta de la nostra manera de ser i d’educar. El nostre ésser irrenunciable. L’acompanyament que proposem és transversal perquè entenem l’alumnat com la suma de totes les dimensions de la persona: la part racional, física, emocional, psíquica, social i espiritual.
En els fonaments ignasians és imprescindible que el pas de Déu per la vida de la persona sigui contrastat amb algú altre. Una relació terapèutica? Una trobada d’amistat? Una xerrada amb un professor/a? Una estada en un recés? L’acompanyament espiritual s’entén com una relació asimètrica entre dues persones amb rols ben diferents, un d’ells rep l’acompanyament i l’altre acompanya. D’aquesta manera l’acompanyat podrà contrastar la seva vida amb una altra persona per créixer i anar descobrint el pas de Déu en la seva vida.
La importància de ser acompanyat rau en els canvis continus que vivim, en poder interpretar-los per madurar-los, en el fet que compartint-los som sincers amb nosaltres mateixos i també amb Déu. L’acompanyant és aquella persona que va al costat de l’acompanyat i escoltant-la l’entén per descobrir junts la voluntat de Déu.
Durant el curs generem oportunitats perquè l’encontre tingui lloc. Acompanyaments dels consiliaris i consiliàries del cursos a través de converses que oferim que puguin parlar amb nosaltres i de manera lliure entrin fins on considerin sobre la seva manera de relacionar-se amb la fe, amb Déu.
També l’alumnat de 2n de batxillerat pot gaudir d’una experiència de sentit a Taizé, on portant vida en comunitat i a través de l’espiritualitat de Taizé, resolen preguntes, anhels i sentiments sobre el canal que connecta amb el seu "Jo Profund", d’on flueix el manantial de la Vida, d’on Jesús resta en nosaltres. La pregària s’esdevindrà en aquest lloc de la Borgonya francesa el camí essencial; l’eina personal i col·lectiva de viure la fe com a subjecte i com a comunitat. Un format, el de Taizé, que desperta especialment l’interès i l’apropament dels joves.
Ja des de 1r de batxillerat poden iniciar els seu procés de confirmació que es tancarà un any després. En aquest cas, l’alumnat de l’escola es troba amb l’alumnat d’escoles com Sant Ignasi o Infant Jesús al Casal Loiola i, en grups, un dia a la setmana avancen i comparteixen temes relacionats amb la fe. L’experiència de fe es produeix en grup i amb la presència de dos catequistes. Des de l’escola també acompanyem aquest procés de confirmació que estan experimentant.
Durant l’any escolar hi ha alternatives a les pregàries organitzades de curs. Alternatives per sembrar la interioritat. El cultiu de la interioritat desperta la dimensió espiritual, i més enllà de tenir una espiritualitat explícita i compromesa com a escola, aspirem que qualsevol alumne/a des del punt de partida que es trobi, pugui créixer des de l’espiritualitat; dimensió que ens fa germanes i germans de la humanitat sencera.