top of page
Foto de Gemma Fortuny 6.jpg

Activitats del MENOF en llengua anglesa

gemma fortuny 1.jpg

GEMMA FORTUNY

MENOF

MENOF

Paraescolars culturals

 

A les activitats paraescolars culturals de Jesuïtes Casp potenciem la vessant lingüística amb l’objectiu d’afavorir l’adquisició d’aquesta llengua estrangera. Fa més de deu anys que apostem no solament per l’activitat paraescolar d’anglès, on els alumnes fan les proves oficials de Cambridge i segueixen el nivell del marc comú europeu, sinó també per l’ús de l’anglès com a eina vehicular a altres activitats paraescolars culturals com la Robòtica, el Talent Show o les Arts & Crafts.

 

La Institució Cultural del CIC, que s’encarrega de dur a terme les classes d’anglès paraescolars a l’Escola, compta amb cinquanta anys d’experiència com a escola d’idiomes a Barcelona. La seva metodologia es basa en la comunicació i en els bons hàbits de treball tant a dins, com fora de classe. S’hi treballa en projectes, com fem a l’Escola. Els grups són reduïts, des de P3 fins a batxillerat. En els nivells inferiors es promocionen les activitats més lúdiques, a mesura que progressen, el focus s’amplia a les quatre habilitats lingüístiques: speaking, listening, writing i reading. Els professors són nadius o bé residents durant diversos anys en països de parla anglesa. Tots ells tenen la titulació de professor de llengua estrangera.

 

Amb els anys hem anat observant com el nivell de llengua anglesa ha anat augmentant, avançant cada cop més l’edat en la qual els nois i noies obtenen el certificat de FCE. I ha arribat la nova convalidació de l’assignatura d’anglès a batxillerat pel CAE. Per aquesta raó, cada cop hi ha més alumnes interessats a adquirir un bon nivell en llengua anglesa i sortir de l’escola amb una titulació oficial que serà imprescindible per a la seva carrera universitària.

 

El llenguatge de programació també és present a l’àmbit de les Paraescolars Culturals. La Robòtica és molt beneficiosa per estimular la capacitat analítica de la mainada. El llenguatge de programació desenvolupa el seu pensament lògic i el disseny en 3D, la seva capacitat creativa.

 

De la mà de Codeplay, els nostres alumnes programen en anglès. Els infants veuen amb normalitat que la majoria de les eines que utilitzen siguin en anglès. Dissenyen videojocs infantils en anglès i treballen amb scratch, arduino, el Robot Edison, Tinkercard o microbit… El nostre objectiu és formar-los en tecnologies i en llengua anglesa, ambdós àmbits de gran importància per al seu futur laboral.

 

Però no només de tecnologia i lletres es nodreixen les nostres paraescolars, també l’art i la creativitat es donen la mà de la llengua a les Paraescolars Culturals. Arts & Crafts, Lettering i Còmic són branques artístiques on els nostres infants experimenten com uns veritables petits artistes. Tornem als valors de la manualitat, de la lletra escrita bonica. A més, es creen còmics, històries en anglès ideades pels nostres alumnes i dibuixades després de realitzar un storyboard i amb la lletra manuscrita que els abelleix. Els còmics ajuden a fer créixer la imaginació dels joves i a entendre millor la literatura i el significat de les obres pictòriques. Les Arts & Crafts, en general, afavoreixen el desenvolupament de la psicomotricitat fina i la coordinació oculomanual.

 

A Paraescolars Culturals també hem decidit tirar al terra la quarta paret i tornar a implementar una activitat que fa anys tenia molta demanda, el Talent Show. Com passava abans, l’activitat ha estat tot un èxit de participació. Els nostres petits actors en anglès s’adrecen al públic per demanar-los que hi participin. A més, es tracta d’una activitat d’improshow, improvisació. Els alumnes donen vida al text, que evoluciona a mesura que el va interpretant. És un exercici de llibertat creativa en anglès destinada als alumnes de 4t de primària. Per Nadal ja vam estrenar la nostra primera funció, Halloween vs. Christmas, on els joveníssims intèrprets van rebre el feedback del públic.

Estades en anglès a l’estiu JE

 

Enguany celebrarem el desè aniversari de l’experiència en xarxa Anglès a l’Estiu JE. Aquesta proposta ha anat evolucionant al llarg dels anys però sempre amb un èxit de participació per part de l’alumnat i una molt bona acollida de les famílies.

 

El viatge dels nostres joves herois i heroïnes, com el descriurien els antics grecs, és una font de coneixement que els acompanyarà sempre. Viatjar a l’estranger per aprendre una llengua, l’anglès o el francès, des de la tendra edat de deu anys, són unes pàgines viscudes que no s’oblidaran mai. Si a més, aquest viatge es fa en companyia d’altres nois i noies de jesuïtes, amb qui compartiran família i escola, l’intercanvi creix exponencialment: alumnes de Casp agermanats amb alumnes de Lleida vivint en terres estrangeres i estudiant! És compartir un record que no se’ls esborrarà mai. Fan amics i amigues de Jesuïtes i de l’estranger de per vida.

 

L’estada a Moate (Irlanda) organitzada per Jesuïtes Sant Ignasi, és una experiència única en el món dels viatges a l’estranger. Va ser iniciada per Noreen O’Donnell, professora irlandesa de Sant Ignasi, ara fa 26 anys. En aquesta estada els alumnes de Jesuïtes conviuen amb els habitants del poblet rural de Moate, al comptat de Westmeath. Els alumnes, en parelles, viuen a les cases dels habitants del poble: del mestre, del forner, del bomber… Esdevenen ciutadans estiuencs d’aquest indret. Des de Jesuïtes coneixem ja la 3a generació d’aquestes famílies. Nens i nenes que jugaven amb els nostres alumnes, ara ja són pares i mares i acullen altres alumnes tot seguint el cicle de la vida. Els vilatans esperen els nostres infants cada estiu. Els professors que han anat a aquestes estades acompanyant els infants han fet amistats per a tota la vida. Aquest valor afegit dona molta seguretat a les famílies, que confien en les nostres experiències per a iniciar els seus fills i filles en l’aprenentatge de la llengua estrangera lluny de casa.

 

Durant molts anys també hem tingut el privilegi de poder comptar amb la participació de professors de l’Escola a Torbay (Anglaterra) com a tutors dels nostres alumnes. Aquest indret, qualificat com la riviera anglesa, ha estat un punt de trobada d’alumnes de Jesuïtes amb altres estudiants de tot el món.

 

Des de fa quatre anys hem ampliat el ventall i oferim també la possibilitat d’estada en un residencial, una escola al poble de Rugby, on es va inventar aquest esport, convenientment proper a Londres. La proposta ha estat un èxit, i sorprèn que agrada igualment tant als més menuts que hi van (des dels 10 anys) com als més grans (14 anys), distribuïts en diferents edificis d’aquesta gran escola anglesa a l’estil de les històries de Harry Potter. Allà els alumnes s’han trobat amb altres escolars autòctons i d’arreu del món.

 

Per als més experimentats viatgers i a partir de 3r d’ESO, tenim l’opció d’anar al Canadà o bé als Estats Units, amb experiències més intenses. En el cas de Canadà les classes es fan al college de Toronto. Fins i tot hi ha la possibilitat de fer l’estada a Montreal i tenir una experiència bilingüe francès/anglès. Les llengües ens obren fronteres i ens permeten viatjar arreu del món.

bottom of page