top of page
telarana-reja-metalica.jpg

Viatge a Ceuta 2023

bruno segura 2.jpg

BRUNO SEGURA

Alumne 2n BATX

ALUMNES

El passat 2 d’octubre, deu alumnes de segon de batxillerat van emprendre un viatge a Ceuta per conèixer la realitat migratòria del lloc en qüestió. A continuació exposarem el rerefons de l’activitat i com han viscut l’experiència alguns d’ells.

 

Frontera Sud és una comissió de l’escola constituïda per alumnes i professors que tenen com a objectiu contribuir, mitjançant la conscienciació i l’ajut econòmic, a millorar les realitats conflictives vigents avui dia al món. Són aquest grup de persones els responsables de la gala de Nadal i de Sant Jordi de batxillerat, els esmorzars solidaris, la venta de dessuadores amb el logo de la comissió… A segon de batxillerat (etapa on els alumnes ja han desenvolupat el pensament crític i tenen una mirada adulta envers el que passa al món), es convida tots aquells que estan interessats en la problemàtica social del país a viatjar a un dels punts on la tensió entre els immigrants i les autoritats és més notable, Ceuta, per poder viure amb la seva pròpia pell la veritat del conflicte.

 

L’experiència d’aquest any va començar amb un viatge d’unes catorze hores amb autocar fins a Algesires, trajecte durant el qual els nostres alumnes van conèixer els de les diferents escoles jesuïtes amb qui compartien l’aventura: Jesuïtes el Clot, Infant Jesús, Sant Ignasi, Bellvitge i Raimat. D’aquesta manera, tots els alumnes acompanyats dels seus respectius professors i el jesuïta Alexis Bueno, van arribar a Algesires, des d’on van agafar un ferri per seguir fins a Ceuta, situada al continent africà. Hostatjats en un edifici vinculat als jesuïtes, els alumnes van fer-hi tot tipus d’activitats per endinsar-se en el fenomen migratori així com en el tipus de vida dels habitants de Ceuta i una sèrie d’experiències immersives per empatitzar amb l’immigrant que arriba a Europa després d’un viatge on s’ha jugat la vida, si és que no l’ha perduda. Entre totes aquestes activitats, cal destacar algunes de les més impactants, com les entrevistes als ciutadans de Ceuta, la visita a la tanca on tants homes d’origen africà han mort i el berenar amb els immigrants que havien aconseguit el seu gran somni, on van compartir les seves vivències i els seus plans de futur.

 

El professorat pot donar-se per satisfet davant els testimonis dels alumnes que han realitzat el viatge ja que en arribar a Barcelona, la gran majoria d’ells ha manifestat el desig d’implicar-se en projectes de voluntariat relacionats amb el suport als immigrants que arriben a la península per tal que s’adaptin. Tanmateix, han mostrat interès a fer de monitors en casals per a aquells infants d'origen estranger en una situació econòmica més complicada i de vulnerabilitat social.

 

Viure en persona com és realment la situació a Ceuta ha permès, alhora, concloure com és veritablement la realitat migratòria a Espanya i comprendre que el conflicte consta de moltes capes i punts de vista. Tot això ha comportat que a l’hora d’explicar l’experiència als familiars i companys de classe, l’alumnat difongui un missatge que defuig del sensacionalisme i dels tòpics infonamentats de molts mitjans de comunicació.

bottom of page