Estrenem pati. Neix l’Oasi de Casp!
MARIONA MOLINA
Mestra del MOPI
MOPI
Els nens i nenes de l’escola tenen un nou espai d’esbarjo en el qual poden anar durant les estones de pati del matí i del migdia. Tot i que diferents etapes de l’escola en fan ús, els qui més en gaudeixen són els infants del MOPI.
Tot va començar el curs passat, quan, després d’uns anys veient la necessitat d’un nou espai de joc i experimentació per als més petits de l’escola, es va iniciar el projecte per crear un oasi al mig del pati. En diem un oasi perquè la intenció era que, entre el ciment de les pistes de bàsquet i futbol i aparegués un espai verd, on els nens i nenes, a part de jugar, hi poguessin experimentar i crear. En definitiva, la renaturalització del pati la vèiem com una oportunitat per millorar les prestacions ambientals i ecològiques de l’espai, però, sobretot, per oferir noves formes d’interacció entre infància i natura.
Primerament, es va fer una observació inicial per part d’unes persones que formen part de Lèmur, un laboratori d'emergències urbanes. Van venir a veure els espais i van parlar amb alumnes i educadors, des de mestres de l’escola fins a personal de l’Espai Migdia.
Què hi van veure?
-
Ús diferencial i amb biaix de gènere de la pista: al centre es juga a la pilota (molt majoritàriament masculí) i als perímetres hom seu per xerrar (majoritàriament femení).
-
Grups d’observadors: a les cantonades es formen grups petits de persones que volen observar sense entrar en el viu de l’activitat.
-
El túnel espai d’oportunitat: el túnel, al costat de la paret, és un espai d’oportunitat perquè és més tranquil, hi ha ombra a l’estiu i no hi toca el vent a l’hivern. Hi ha molt de soroll. Al migdia s’hi generen moltes activitats diferents.
-
Manca total de vegetació i diversitat: s’observa una manca total de verd, molta monotonia pel que fa a paviments, colors i materials, la falta de material manipulatiu i sensorial, un espai totalment pla.
Més endavant, es va iniciar el procés d’Escolta Activa, que consta d’una sèrie d’exercicis senzills sobre paper a realitzar individualment amb la finalitat d’alinear propòsits i necessitats de les persones implicades, en aquest cas personal de l’escola i docents dels infants que faran més ús d'aquest espai.
Dibuixem l’espai
Dibuixem l’espai del pati incloent el túnel. Indiquem on ens col·loquem i els recorreguts principals. Fem llista de les activitats que fem i que observem, tenint en compte usuaris esporàdics.
Més i menys
Indiquem les tres coses que ens agraden més i les tres que ens agraden menys. Fem llista dels problemes tot indicant el que considerem més greu.
Espai somiat
Utilitzant una varietat de materials i textures que estimulen la percepció sensorial, imaginem sobre el dibuix inicial com voldríem que fos el nou pati. Posem en comú les nostres idees i els nostres desitjos.
A quines conclusions vam arribar? Quines necessitats es van detectar?
Finalment, durant l’estiu es van realitzar diverses actuacions per:
-
Millorar-hi les condicions de confort climàtic, permeabilitzar el sòl i incrementar la biodiversitat.
-
Introduir-hi vegetació autòctona amb qualitat climàtica i sensorial
-
Fer-hi espais polifuncionals per al joc i la socialització
-
Millorar-hi i integrar-hi els espais de pas de l’alumnat
I ho hem aconseguit! Des de principi de curs tenim un nou espai a l'escola, tenim l’Oasi de Casp!