La formació social al batxillerat: l’escenari frontera
ORIOL JIMÉNEZ
TERESA COSTA
FORMACIÓ HUMANA I ESPIRITUAL
Des de fa uns quants anys, a batxillerat s’ha creat una línia d’activitats centrades a donar l’oportunitat a l’alumnat de prendre consciència del fenomen migratori i les seves causes, totes incloses dins del projecte Escenari Frontera. L’objectiu principal de totes les activitats que recull aquest projecte és que l’alumne/a arribi a conèixer prou la situació actual per tal que trobi quin és el seu paper davant seu i es pregunti “com vull actuar?”
ā
El nom d’Escenari Frontera vol evocar els nostres propis límits a l’hora d’assumir i acollir o limitar i apartar la realitat complexa del món. Com a persones posem fronteres no físiques a les coses i persones que ens espanten, a la diferència, a allò que desconeixem. I aquestes fronteres afecten les persones que es relacionen amb nosaltres, en els àmbits personal i social.
Les activitats són variades i es fan tant a tutoria com a d’altres espais del curs. A primer comencem amb una xerrada on convidem un responsable de Migrastudium −entitat del sector social de la Companyia de Jesús− i una voluntària del CIE (Centre d’Internament d'Estrangers) de la Zona Franca de Barcelona, que ens expliquen quins són els serveis que ofereix Migrastudium a les persones migrants i els sentiments experimentats per voluntaris i voluntàries que acompanyen les persones migrants que estan tancades al CIE. En finalitzar es convida l’alumnat a participar de la vetlla de pregària que es fa cada any davant d’aquest Centre d’Internament de la Zona Franca a l’inici d’octubre.
ā
Des del curs passat, s’ha inclòs a primer curs de batxillerat una assignatura trimestral, Problemàtiques Socials, en la qual es tracten, aprofundint-hi, les causes i les dificultats que pateixen les persones que es veuen obligades a iniciar aquest procés migratori que gairebé sempre es converteix en un temps de patiment extrem. Incloses a l’assignatura, s’ofereixen a l’alumnat unes hores de voluntariat. Poden escollir entre la Fundació La Vinya (una altra entitat del sector social de la Companyia de Jesús), l’escola Jesuïtes Poble Sec − Sant Pere Claver o dins de la nostra pròpia escola. Sempre rebem una molt bona valoració per part dels participants d’aquestes hores de voluntariat.
ā
ā
Una de les comissions que l’escola ofereix a l’alumnat tant de primer com de segon és la Comissió Frontera Sud.Actualment hi participen un nombre aproximat de 25 alumnes que es troben cada quinze dies per organitzar actuacions que conscienciïn la resta de l’alumnat sobre la situació de les persones migrants. A més a més es fan esmorzars solidaris i La Gala de Nadal la qual, a banda de conscienciar, també vol recollir diners per fer arribar a Migrastudium i Elín. Elín és una entitat que treballa amb les persones migrades que han arribat a Ceuta i els acompanyen en aquest procés a través de l’aprenentatge de llengües, la convivència entre elles i l’inici de l’arrelament.
El primer trimestre a batxillerat, ja fa anys que acaba amb La Gala de Nadal organitzada per Frontera Sud. Alumnes de primer i segon estan convidats a participar amb actuacions vàries que ens fan gaudir d’unes hores plenes de talent. Entre les actuacions hi ha lectures de testimonis, imatges o vídeos que volen aconseguir l’objectiu principal de La Gala: trencar amb les fronteres físiques i socials.
Els alumnes de segon inicien el curs amb l’oportunitat de fer un viatge a Ceuta. De l’1 al 6 d’octubre amb alumnat de batxillerat de Casp i d’altres escoles de FJE vam viure l’experiència de sentit de Taizé. Allà, a través de diferents dinàmiques i activitats, van entendre la complexitat del factor migratori a Ceuta i van conèixer persones que han fet un llarg recorregut fins arribar a la ciutat. Aquesta vivència permet preguntar-se a l’alumnat “al costat de qui vull estar” i convertir-se en agents de canvi.