top of page
Montse Vilela.jpg

MONTSE VILELA

Adjunta a la direcció de Batxillerat

Amb l’aplicació de la llei LOMLOE, l’oferta currricular al batxillerat ha canviat. A 1r, a més de les matèries optatives de modalitat, han aparegut un seguit de matèries optatives que contribueixen a completar la formació de l’alumnat, o bé aprofundint en aspectes propis de la modalitat escollida (matèries anuals com robòtica, reptes científics, ciutadania, política i dret o comunicació audiovisual) o bé treballant competències que complementen la seva formació acadèmica (matèries trimestrals).

 

Del ventall de possibles matèries trimestrals que es poden oferir, a Casp hem optat per tres matèries trimestrals que treballen competències diferents, però bàsiques per a l’alumnat de qualsevol modalitat: Creació Literària, Matemàtica Aplicada i  Problemàtiques Socials. El contingut de cadascuna és de durada trimestral i l’alumnat de 1r de batxillerat en cursa una cada trimestre.

CREACIÓ LITERÀRIA

La matèria Creació Literària és una matèria optativa trimestral enfocada al coneixement i al gaudi de la literatura des de la creativitat. Aquesta optativa permet a l’alumnat practicar l’escriptura creativa i, per tant, com s’ha d’abordar la creació d’un text literari i despertar així el seu interès per la literatura.

La matèria està estructurada sobretot de manera competencial: els alumnes llegeixen models de textos varis, n'analitzen les característiques fonamentals −de manera informal− i ells, a partir de les idees que n'extreuen, fan pràctica escrita a l'aula. Al llarg del trimestre fan uns sis textos de manera individual, i en parelles, fan un petit projecte que també inclou una presentació oral on exposen el procés de creació.

 

CREACIÓ LITERÀRIA
Mortalitat

CREACIÓ LITERÀRIA

Un crit d'espant

MATEMÀTICA APLICADA

La matèria Matemàtica Aplicada és una matèria optativa enfocada a facilitar una visió panoràmica del camp d’aplicació de les matemàtiques que permet a l’alumnat constatar i despertar l’interès per les matemàtiques.

 

En aquesta matèria, a Casp treballem la criptografia, que és la ciència que es dedica a estudiar el xifratge i la codificació de missatges amb la finalitat de mantenir les comunicacions secretes tot i que puguin ser interceptades.

 

Mitjançant un viatge a través de la història, estudiem els diferents mètodes utilitzats des de l'escítala espartana a la màquina Enigma utilitzada per l'exèrcit alemany durant la Segona Guerra Mundial, passant pel famós codi Cèsar romà.

 

Coneixent com es van poder interceptar i descodificar els missatges d'aquests mètodes, n’entenem l’evolució i com, gràcies a l'estreta relació amb les matemàtiques, es transformen en mètodes indesxifrables.

PROBLEMÀTIQUES SOCIALS

La matèria Problemàtiques Socials és una matèria que pretén proporcionar a l’alumnat una aproximació als problemes socials rellevants des d’una òptica interdisciplinària a partir de l’anàlisi de situacions concretes que tenen implicacions globals i locals, a fi de despertar-li l’interès per les ciències socials i fomentar el pensament crític.

 

A Casp, aquesta matèria es presenta com una manera d'atendre el fenomen migratori i les desigualtats socials que es pateixen. Ens centrem en Frontera Sud (projecte europeu de gestió de les vies de pas i frontereres del Nord d'Àfrica) tot vinculant-lo amb el projecte social de batxillerat del mateix nom i que col·labora amb Migra Studium.

 

Per això, des de la part "teòrica" de la matèria, analitzem en l'actualitat i a un nivell global els processos migratoris: les fronteres, les dificultats, obstacles, conflictes, causes, barreres que es troben quan arriben a un nou territori. En primer lloc, per tenir consciència i sensibilitzar, i després, amb els voluntariats i treballs, per poder aterrar, conèixer-ho de primera mà, i incidir en els canvis necessaris per revertir les desigualtats.

 

La matèria té una part pràctica: l’alumnat pot triar entre fer un treball sobre les desigualtats que pateixen les persones migrades un cop han arribat aquí, o fer un voluntariat acompanyant un/a alumne/a de la NEI de la nostra escola (1 hora a la setmana), donant suport a les aules de l'escola Jesuïtes del Poble Sec −escola amb una realitat molt diferent de la nostra on hi ha famílies de procedències diferents (una tarda a la setmana)−, o col·laborant com a monitors d’un grup d’infants al casal de la Fundació la Vinya juntament amb altres voluntaris (una tarda a la setmana).

Les matèries optatives trimestrals al batxillerat

BATXILLERAT

bottom of page