Un desig de fraternitat per
a un món ferit
MAITE ANDREU BELTRAN
Directora general
EDITORIAL
Una escola és un microcosmos amb vida pròpia, amb múltiples interrelacions entre persones. Aquest microcosmos no és aliè al que passa fora sinó que és un reflex directe de la societat que l’envolta.
Al voltant de l’escola trobem un món amb diferències socials flagrants, un món on les guerres fratricides han manllevat qualsevol possibilitat de diàleg, on els poders polítics i econòmics no saben o no volen posar-se d’acord per intentar salvar un planeta que pateix un desgavell mediambiental extrem; un món on milions de persones viuen desplaçades fugint dels conflictes, les sequeres, la pobresa. L’escola viu enmig d’un mon ferit.
Tot això ho recollia molt bé el Papa Francesc, l’any 2020, en la seva carta encíclica Fratelli Tutti, sobre la fraternitat i l’amistat social. Algunes de les seves aportacions:
Mentre una part de la humanitat viu en l’opulència, una altra part veu la seva pròpia dignitat desconeguda, menyspreada o trepitjada i els seus drets fonamentals ignorats o violats. Què diu això sobre la igualtat de drets fundada en la mateixa dignitat humana? (22)
Guerres, atemptats, persecucions per motius racials o religiosos, i tants greuges contra la dignitat humana es jutgen de diverses maneres segons convinguin o no a determinats interessos, fonamentalment econòmics. (25)
Quan el proïsme és una persona migrant s’agreguen desafiaments complexos. És veritat que l’ideal seria evitar les migracions innecessàries. (...) Però mentre no hi hagi seriosos avenços en aquesta línia, ens correspon respectar el dret de tot ésser humà de trobar un lloc on pugui no solament satisfer les seves necessitats bàsiques i les de la seva família, sinó també realitzar-integralment com a persona. (129)
L’escola té la missió d’educar enmig d’aquest món. I la missió de les escoles jesuïtes és educar persones perquè visquin en plenitud, treballin per al bé comú i comparteixin el desig de transformar-se per transformar el món.
El mateix papa Francesc ens parla del sentit de l’educació en aquest món i dona força a una paraula que no acostumem a utilitzar: FRATERNITAT. Una fraternitat conreada conscientment, traduïda en una educació per a la fraternitat, per al diàleg, per al descobriment de la reciprocitat i l’enriquiment mutu com a valors. (193)
Treballem perquè la nostra escola sigui un espai de fraternitat, un espai d’acollida de la diversitat, un espai de diàleg enriquidor davant la diferència, un espai d’aprenentatge compartit entre educadors, alumnat i famílies, un espai on no es tanquen els ulls a la realitat sinó que es té una mirada fraterna al patiment del món.