Els Nodes d’Aprenentatge al MOPI
Aquest curs, els MOPI de les vuit escoles de Jesuïtes Educació hem encetat una nova manera de treballar i agrupar-nos. Són els Nodes d’Aprenentatge. En aquest article us faré cinc cèntims per saber en què consisteixen. Som-hi!!
IGNASI HERAS
Mestre del MOPI
MOPI
Com hi hem arribat?
Al llarg del curs passat, sota el títol “Una nova mirada al MOPI” tots els docents del MOPI de FJE ens vam reunir en dos moments diferents per reflexionar conjuntament sobre la nostra tasca educativa, revisar el camí fet i concretar els trets essencials de Jesuïtes Educació a la nostra etapa.
Aquestes trobades ens van servir per reformular la nostra tasca pedagògica i ho vam concretar en un decàleg. A partir d’aquí, vam decidir fer propostes concretes i amb sentit: els Nodes d’Aprenentatge.
Què són els Nodes d’Aprenentatge?
Si hagués de fer servir només tres paraules per definir-los serien les següents: comunitat, continguts i seqüència.
-
Comunitat. És el nom que li donem als diferents grups que es formen durant els Nodes. Té la particularitat que, per primera vegada, treballem de forma sistemàtica i sostinguda amb grups internivells. Això vol dir que quan arriba l’hora de Nodes (a Casp ho fem totes les tardes) barregem tots els infants del MOPI. Així doncs, es formen grups d’uns 25 nens/es (cadascú amb la seva tutora-node) dins del qual n’hi ha ⅓ de P3, ⅓ de P4 i ⅓ de P5. Els dos primers Nodes del curs van servir perquè cada comunitat es conegués i cohesionés atès que hauran de conviure plegades tot aquest any (i el següent també en el cas de P3 i P4).
-
Continguts. Si pensem en un alumne de P3, quan marxi del MOPI d’aquí dos cursos haurà fet quasi vint Nodes diferents. Una altra innovació important és que hi ha una selecció prèvia d’algunes informacions del món imprescindibles per als nostres infants. Com ja hem dit en el punt 1, serà la comunitat la que ens farà anar avançant en aquests continguts i la que permetrà inicialment desenvolupar el nostre jo per anar descobrint, a poc a poc, el nostre entorn proper (i no tan proper) i també anar-hi establint relacions i paral·lelismes.
-
Seqüència. Cada Node segueix una seqüència d’aprenentatge que consta de sis fases i que és sempre la mateixa. Això permet treballar la metacognició (capacitat que tenim les persones per reflexionar sobre els processos de pensament i la manera en com aprenem) d’una manera molt fàcil visualitzant el camí recorregut que permet recordar aspectes ja treballats. Trobareu una infografia de la seqüència adjuntada a aquest article.
Quan finalitza un Node l’alumne omple una carpeta d'aprenentatge on explicita què li ha agradat, què no, com hi ha participat… També hi ha un espai reservat per als comentaris de les tutores-node i un altre per a les famílies ja que la carpeta va a casa per poder generar debat. Un cop omplerta cal retornar-la a l’escola i així podem veure quin feedback ens en donen les famílies.
De moment hem de dir que estem gratament sorpresos amb tot el desplegament dels Nodes. Les relacions que s’estan establint entre els diferents grups són molt maques i riques i la manera com s’organitzen, treballen i s’ajuden els uns als altres també està en constant evolució a mesura que va avançant el curs.
També tenim ganes de veure el canvi de rols que hauran d’assumir els alumnes el curs vinent quan s’hi incorporin nous companys més petits. Caldrà resituar-se i entendre que ara han crescut i són uns altres els que potser necessiten ajuda. No deu ser això una part de la responsabilitat de fer-se gran?