top of page

Les nostres emocions i les dels nostres fills. Pistes per educar millor a casa 

Estarem totes i tots d’acord que les emocions són clau en l’educació dels nostres fills. Entendre i aprendre a gestionar les seves emocions (i sobretot, les nostres!) ajuda en el dia a dia de les famílies. 
1811_AMPA_Llop1OriolAutor2.jpg

AMPA

Educar els nostres fills també implica saber escollir el moment en què s’han de dir les coses, com dir-les o, fins i tot, decidir que aquell no és el millor moment per dir-les. I és que és evident que hi ha situacions en què les emocions estan tan a flor de pell que són determinants per a l’èxit o el fracàs de l’educació dels nostres fills. I no només parlem de les seves emocions. Ben sovint som nosaltres, els pares i mares els qui, traïts per les emocions, diem o verbalitzem les coses de manera que perjudiquen les bones intencions nostres i acabem no sent un bon exemple per als nostres fills.

 

Amb aquest propòsit, l'AMPA va convidar la pedagoga, mestra, escriptora i col·laboradora del suplement “Criatures” del diari AraEva Bach, a fer la xerrada formativa anual per als pares i les mares de l'escola. I la bona convocatòria aconseguida confirma que el tema triat va ser interessant per a les famílies tant de fills petits com dels que ja són adolescents.

 

Al llarg de la ponència va anar posant exemples de com gestionar les emocions de forma que ens ajudin a educar millor els nostres fills i ens va deixar tres recomanacions gravades en vídeo com a resum de la seva xerrada.

 

ORIOL LLOP SARSANEDA
Comissió Comunicació AMPA

Logo AMPA.jpg

PROPERES

ACTIVITATS

nens.jpg

Els fills

Què cal fer quan els petits de casa estan alterats, nerviosos o bé molt afectats per una situació negativa? Cal jugar amb metàfores que ells puguin entendre, com per exemple, la d’una tortuga, que en determinats moments s’amaga dins la closca. Per què no fem el mateix nosaltres? I si convidem els nostres fills a fer com les tortugues, a pensar una estona com se senten i després a explicar-ho per poder entendre què estem vivint? La mateixa Eva Bach ens ho explica en aquest vídeo.

boto grafic.png

BLOG

AMPA

boto calendari.jpg
adolescents.jpg

Els adolescents

Adolescents alterats? Gestiona les emocions en tres fases.Si els fills són adolescents, també hi ha maneres de gestionar les seves emocions per a una millor convivència a casa. La tècnica que ens proposa l’Eva Bach al vídeo parla de la metàfora del semàfor. Es tracta de posar el llum vermell a casa quan les emocions estan desfermades. Això vol dir que caldrà utilitzar aquelles eines emocionals que millor ajudin a digerir el moment i passar a una situació àmbar convidant els nostres fills a entendre què els està passant. Una vegada hem aconseguit reduir l’alteració inicial, apareix el llum verd i és el moment d’actuar i d’expressar les coses. 

pares.jpg

Els pares

Els pares tenim dret a demanar un temps mort, si veiem que els nervis ens poden trair.Però no únicament els fills tenen emocions. També els adults en tenim i prou que ens afecten. Quan notem que ens estem descontrolant emocionalment, la pedagoga ens recomana desaparèixer de l’escena fent servir el que ella en anomena “un temps mort”. Si som conscients d’aquests moments, i demanem un temps mort en aquestes situacions evitarem conflictes i podrem abordar millor situacions a casa una vegada haguem respirat i haguem pogut madurar de forma més pausada la millor resposta al problema que havia sorgit. 

bottom of page