top of page

Acabem
un curs excepcional 

Ara que acaba, fem balanç del curs 2020-2021; faig una mirada sobre què hem fet i com ho hem fet, fent valer que entre tots i totes hem aconseguit que sigui un CURS EXCEPCIONAL
429Casp25_ESCOLA_Ciutadania global_Andre

MAITE ANDREU BELTRAN

Directora general

EDITORIAL

En el Casp25 del primer trimestre l’editorial feia un repàs dels aprenentatges del temps de confinament que vam viure el curs anterior i avançava un curs 2020-2021 ben diferent. Sis mesos després, amb el curs ja acabat, podem parlar d’un curs excepcional.

 

La paraula “excepcional” té una doble accepció. Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans:

 

1 adj. [LC] Que fa excepció, que no és comú. 

2 adj. [LC] Que és superior al terme mitjà. 

El curs 2020-2021 és un curs que fa excepció, que no és comú

 

Fa molts anys que venim parlant de transformació de l’escola, de noves metodologies i organització però  mai no ens havíem plantejat que veuríem una escola com la que hem viscut a partir del març de 2020, quan entrem obertament en la pandèmia de la COVID-19. Hem viscut una escola amb formes i relacions diferents de les que estàvem acostumats.

 

Quan a mitjan setembre va començar el curs escolar ja ens va tocar posar en marxa una organització diferent d’entrades i sortides: horaris diversos per a cada curs, entrada per portes que abans no s’obrien, amb fileres, posant gel de mans, comprovant la temperatura, dient-nos “bon dia” darrere una mascareta.

 

També les classes han estat diferents: han aparegut els micròfons a l’aula per ajudar a una millor comunicació, hem fet classes en línia, classes híbrides amb part dels alumnes a l’aula i altres a casa seva i, fins i tot, classes amb el docent a casa i tots els seus alumnes a l’escola.

 

Ens hem relacionat de manera ben diferent d'altres cursos. No ens hem pogut barrejar entre seccions ni entre cursos; hem perdut el contacte directe amb les famílies i quasi sempre ens hem vist darrere una pantalla. Els educadors i les educadores també hem tingut menys oportunitats d’estar junts i ens hem hagut d’acostumar a reunions de claustre virtuals.

 

Han aparegut noves paraules en el nostre diccionari d’escola i s’han fet habituals en el dia a dia: cas sospitós, cas positiu, confinament i PCR. Els tutors i tutores, els equips directius d’etapa, el personal de gestió i d’infermeria s’han activat amb cada cas positiu de COVID-19.

GRAFIC 1 bo.jpg
GRAFIC 1 nou.jpg

També hem fet molts canvis en l'organització de les activitats de paraescolars, de l’Escola de Música o del GCCC i esplai al llarg del curs, en funció de les mesures sanitàries de cada moment. Ens hem agrupat per grups estables, en grups de sis, hem aturat algunes activitats un temps, hem entrenat molts mesos sense poder competir, hem sortit a la muntanya adoptant totes les mesures pertinents, etc. Cada setmana tocava mirar les noves disposicions del PROCICAT per anar adaptant-nos-hi.

 

La llista de coses que fa aquest curs excepcional, diferent de tots els anteriors, seria molt llarga. Però acabo amb un detall que pot semblar anecdòtic però que té gran importància per a nosaltres. El dia 24 d’abril de 2021 vam celebrar la Festa de l’Orla de la promoció 2018-2020 de batxillerat, quasi un any més tard del que estava previst. Aquests alumnes, ja antics alumnes, han esperat molts mesos però va ser una retrobada ben especial i plena de significació per a tothom.

Però el curs 2020-2021 també és un curs superior al terme mitjà

 

El curs 2020-2021 ha estat realment atípic però en el moment de fer balanç hi trobo molts elements que el fan també millor que altres cursos.

 

Els docents han desplegat més que mai la seva creativitat. S’han refet i readaptat projectes, nodes,  ambients... per treballar en formats sense barreja d’alumnes ni de professors. S’han cercat noves maneres de “fer classe”, especialment en la part no presencial. S’han repensat recessos i altres activitats de Pastoral; hem aconseguit no perdre-les i descobrir possibilitats que poden ser encara millors. Un exemple és l’Activa’t amb Jesús, en format digital, substituint la pregària matinal dels dimecres de cursos anteriors amb presència d’alumnes, famílies i educadors.

 

Hem superat les dificultats de trobada presencial amb més comunicació. L’agenda setmanal que ha arribat puntualment cada divendres ens ha avançat tot el que passava a l’escola la setmana següent. L’apartat de la NET de les Notícies ens ha donat informació, amb fotografies i vídeos, de les activitats que hem fet, complementant els Diaris de curs. I s’han fet més entrevistes entre tutors i tutores i famílies que mai, encara que el format fos virtual.

 

Venint d’un llarg confinament, aquest curs els alumnes han necessitat un acompanyament més intens i personalitzat i els docents hi han posat molt temps i dedicació.

 

Teníem el repte de donar a conèixer la nostra oferta formativa a les noves famílies interessades en la nostra escola. Ens hem reinventat amb formats alternatius de Portes Obertes, en grups més petits, amb presencialitat o amb eines digitals, amb moltes entrevistes virtuals. Tot això ens ha permès atendre totes les famílies i de forma més personalitzada que mai. El nostre agraïment per l’esforç dels docents i del personal de gestió.

 

I ara que s’acosta el final de curs i s’estan preparant les colònies, els campaments, l’escola d’estiu, els campus esportius… la resposta ha superat fins i tot la de l’estiu del 2019. Els infants i joves tenen més ganes que mai de gaudir del lleure i de la natura i de viure grans experiències.

 

Per acabar, hem sentit com mai la complicitat i l'agraïment de les famílies. Ens hem vist poc però sempre hem trobat la manera d’agrair-nos mútuament la confiança per anar endavant durant un curs que tots iniciàvem amb incerteses però que ha demostrat que l’escola ha estat un espai segur per a tothom.

 

Per tot això, arribem al final de curs cansats però també molt satisfets pel que hem aconseguit i per tot el que hem après. Ha estat un CURS EXCEPCIONAL en tots els sentits.

 

Ens retrobarem al setembre amb energies renovades i nous projectes.

 

Bon estiu!

DSC03821.jpg
bottom of page