top of page
IMG_20201210_155545.jpg

Una nova proposta de Religió per a l’Horitzó +

El curs vinent es reforçarà la seva relació amb Tutoria, l’Hora de 4Cs i altres àmbits educatius per afavorir el desenvolupament del projecte vital I formació integral del nostre alumnat
PyM_foto autor_ÒscarFuentesNuño_24-2-21.

ÒSCAR FUENTES, SJ

Consiliari Jesuïta

Professor de Religió

Guadalupe Roche.jpg

GUADALUPE ROCHE

Consiliària de la NEI
Tutora 2n ESO-NEI

NEI

plus.png
plus.png

Durant el present curs, tot els cursos de 2n d’ESO-NEI han participat d’una assignatura de Religió innovadora, juntament amb les altres escoles de Jesuïtes Educació. Hem apostat pel projecte KUMI de l’editorial Baula, un suggeriment atractiu, dinàmic i estructurat pedagògicament a través de projectes. Posa en marxa una metodologia d'aprenentatge significatiu per excel·lència, ja que els participants esdevenen protagonistes del seu creixement únicament amb la guia del llibre i les orientacions del professorat. Cada trimestre, els nois i noies havien d’elaborar un producte final (desfilada de moda, xarxa social o oratori interreligiós per a un aeroport) sempre des d’una perspectiva alternativa, seguint la proposta de l’Evangeli i de l’humanisme cristià. Per assolir el resultat s’endinsaven en realitats pròpies de la seva edat com el postureig o l’autenticitat, la necessitat de relació i la convivència entre cultures i religions. Durant el recorregut, aprofundint en conceptes tan interpel·lants com la dignitat humana, la sensibilitat ecològica i diversos àmbits de denúncia social davant de les injustícies actuals.

Per poder aprofundir en aquests àmbits ens hem deixat tocar per la paraula de Déu aprofundint en el seu missatge per mitjà de curts, cançons o altres recursos actuals. El treball cooperatiu ha possibilitat vivenciar com en altres projectes virtuts tan importants com la col·laboració, la paciència, la convivència o la complementarietat.

Els curs vinent s’implementarà el KUMI a 1r ESO-NEI i a 3r ESO-TQE, amb el desig que esdevingui un camí més prolongat i significatiu per als nostres joves.

També volem relacionar totes aquestes actituds i continguts treballats a Religió amb els tres projectes científics, socials i altres matèries en la seva dimensió de formació humana i cristiana. I, d’una forma especial, amb el programa d’acció tutorial i pastoral desenvolupat en aquest curs. D’aquesta manera la proposta serà més integral i coherent. Perquè volem aconseguir que els nostres nois i noies creixin com a persones competents, compassives, conscients i compromeses. Un repte desafiant però il·lusionant alhora.

A continuació, us oferim alguns testimonis de l’alumnat.

 

 

“Aquest any la Religió ha passat de ser una assignatura no gaire entretinguda a ser una assignatura força interessant, ja que el mètode d'ensenyament ha canviat. Abans a la Primària gairebé sempre ens explicaven les mateixes històries. Però ara tot això ha canviat, ara sempre barregem històries de la Bíblia amb una activitat grupal i entretinguda. També hem fet algun vídeo i això fa millorar el treball en equip.  Des del meu punt de vista l'assignatura de Religió ha millorat de manera positiva i crec que és una de les millors per estar amb els teus companys i aprendre a treballar d'una manera grupal.”

Dídac Martí Gejo, 2n ESO-NEI A

"Han estat un conjunt de projectes connectats entre si, i tots amb un producte final reivindicatiu, on cadascun establia alguna diferència en el seu interior"

Nicolàs Díaz, 2n ESO-NEI D

“El que m'ha agradat més d'aquest any a Religió ha estat sobretot el projecte de Personal Shopper. Hem pogut escollir un tema actual (racisme, masclisme, canvi climàtic...) i presentar-lo a altres classes i professorat amb forma de desfilada i aprendre sobre l'autenticitat i el postureig, Trobem que ha estat molt interessant. També crec que el projecte d'una nova xarxa social pel món ha sigut molt al·lucinant, sobretot el tema de l’ "Storytelling". A més a més, aquests projectes ens han ajudat a entendre les religions d'una manera diferent de la que ens havien explicat fins ara.”

Clàudia Torrejón  i Andrea Ponsa, 2n ESO-NEI F

 

“La Religió d'aquest any ha canviat bastant respecte dels cursos passats. M'ha agradat treballar per projectes i amb un repte final que assolir en equip. El primer projecte de tots crec que va ser el millor amb la idea de la desfilada com a producte final. També m'ha agradat treballar els conceptes a classe com l'autenticitat, ja sigui amb vídeos, curts o llegint pel site. Crec que fa la classe més dinàmica i divertida que no pas fer classes més tradicionals.”

Pol Ruiz, 2n ESO-NEI F

 

“Per començar, tots nosaltres ens pensem que recordem amb la nostra intel·ligència, però si escrivim la paraula en llatí (és a dir, afegint una "e" al final del verb), mirem lletra per lletra i dins de la paraula recordar, apareix la paraula COR. Així doncs, anem a recordar amb el cor, tot allò estudiat durant aquest curs a 2n ESO-NEI a Religió!

En general, a cada trimestre hem treballat el respecte a la persona amb els seus drets, decisions, diferències... però en cada un dels trimestres ens hem endinsat en diferents aspectes. El primer trimestre, amb el projecte "Personal shopper" amb el que fent una passarel·la vam treballar la bellesa que hi ha dins de cadascú sense haver de fer postureig: canviar la teva manera de ser. Al segon trimestre, amb el projecte "Una xarxa social a mida" ens vam endinsar en l'apassionant món de la relació interpersonal. Per acabar el curs, amb el tercer projecte i trimestre estem "volant cap al cel" buscant les diferents cultures i dissenyant una capella per a un aeroport. En tot l'any no hem parat de fer activitats i fins i tot anar a visitar fundacions com per exemple Migrastudium.”

Bruna García, 2n ESO-NEI A

 

“La Religió d'aquest curs ha sigut molt especial perquè no només hem après sobre les diferents religions sinó que també hem après aspectes que et fan ser una persona més autèntica. Ens han ensenyat a mostrar la millor part de nosaltres mateixos cap als altres. A més, també ha estat molt especial la manera de treballar, ja que mai no havíem utilitzat un llibre digital. Al final de cada trimestre fèiem un producte final per ensenyar els altres tot el que havíem après durant el trimestre (com per exemple una desfilada) i crec que és una molt bona manera de recollir tot el que hem après.”

Laura Masip, 2n ESO-NEI D

 

“En aquest any estrany, la tornada a l’escola estava plena d’incerteses. Una d’elles era aquesta innovadora manera d’aprendre la Religió aplicada a l’actualitat. A dia d’avui podem fer-ne un balanç molt positiu. Des del nostre punt de vista, creiem que el treball del professorat per aplicar aquest nou mètode ens ajudarà en un futur a ser més competents, comprensius i compassius amb els obstacles del món real.”

Pablo Saiz, 2n ESO-NEI C

 

“Kumi és una manera diferent d’ensenyar religió i trencar amb la manera clàssica que sempre s’ha fet servir. En aquesta estona aprenem a relacionar-nos amb els altres i amb Déu.  És una manera més dinàmica d’aprendre religió, ja que relaciona temes religiosos amb la nostra societat actual. D’aquesta manera, nosaltres podem participar més i estem més actius.”

Eulàlia Ticó i Gabriel Magriñà de 2n ESO-NEI B

 

“El que més m'ha agradat de Religió aquest curs tan diferent ha estat… en primer lloc, la desfilada que vam treballar el primer trimestre. Crec que va ser una de les coses més "guays" de Reli. Després el Site i tota la part de David i Goliat, se'm va quedar bastant interioritzada amb el vídeo. Per últim, el que estem fent ara dels romans i els jueus, tot això crec que és un tema bastant interessant ja que, també parlem de Jesús i ho relacionem. Aquest curs, a Reli, m'ho he passat molt bé; crec que és una assignatura de la qual es pot aprendre molt i m'agradaria que l'any que ve no hi haguessin canvis per als que vénen.” 

Irene Parra, 2n ESO-NEI C

puri tovar.jpg

PURI TOVAR

Professora Religió

bottom of page