top of page
190912_casp_inici curs 20.jpg

El Nou Model Alimentari

Tot impulsant el nou model alimentari des de l’Espai Migdia de l’escola.
Juanjo Redondo.JPG

JUANJO REDONDO

Responsable Espai Migdia

M ÀNGELS ROCA.JPG

ÀNGELS ROCA

Directora de F. Roca

MENOF

llibre guia 1.jpg

Espai Migdia

Formant persones flexibles i obertes al canvi.

Persones conscients i compromeses.

De ben segur que, especialment durant aquests últims tres anys, heu notat canvis en les  propostes de menús de l’escola. Aquests canvis estan trencant patrons culturals i culinaris molt arrelats, fins al punt que ja parlem d’una autèntica revolució gastronòmica que suposa el nou model alimentari que impulsen les administracions.

 

A l’Espai Migdia de l’escola sabem que el menjador té el rol de facilitar l’accés a una alimentació saludable i sostenible, esdevenint una eina potent d’aprenentatge i formació. Des de fa molts anys, el Departament de Salut de la Generalitat treballa per definir com ha de ser l’alimentació a l’etapa escolar.

 

Les tradicionals guies que la Generalitat presentava per confeccionar els menús escolars han passat a ser guies per a famílies i escoles. És a dir, són guies que ens afecten i interpel·len a tots plegats independentment de la nostra edat, sense excepció i en el nostre dia a dia. Aquí teniu l’enllaç a l’última revisió de la guia: L’alimentació saludable en l’etapa escolar, que explica extensament aquest nou model alimentari.

La proposta alimentària de la guia va de la mà dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides per a 2030. A més de garantir la salut de les persones, es plantegen tota una sèrie d’estratègies amb vista a promoure la producció i el consum responsables i respon a les recomanacions de la Guia Petits canvis per menjar millor  adreçada a la població en general i que el Departament de salut va llançar l’any 2018.

petits-CANVIS-V3.jpg

En aquesta línia, a l’Espai Migdia de l’escola estem desenvolupant el projecte Gota a Gota  x la sostenibilitat. Sota aquest paraigua i a més d’altres activitats educatives de conscienciació i aprenentatge, alguns infants es connecten via Zoom amb un pagès o una pagesa que ha conreat alguns dels productes de proximitat menjats a l’escola. A la trobada també participen alumnes d’altres escoles. La finalitat d’aquesta activitat és que els infants coneguin la persona concreta que conrea allò que nosaltres mengem i poder tenir amb ella una xerrada propera i càlida.

Durant la conversa fem una reflexió sobre el malbaratament alimentari i la reducció de residus al menjador de l’escola amb l’objectiu de sensibilitzar-los i informar-los sobre els processos i persones que hi ha al darrere dels productes que mengem així com de qualsevol curiositat que tinguin.

A banda de tot allò treballat a l’Espai Migdia, l’escola porta anys implicada en el menjar saludable en diversos cursos així com en projectes de sostenibilitat com el treballat a 4t d’ESO a on, aquest any, els alumnes han pogut participar en un taller de cuina sostenible dirigit per la Montserrat F., cap de cuina de l’escola.

El camí cap a aquest gran canvi alimentari, promogut i recomanat per diverses institucions, necessita del suport de tothom. Som conscients que no és gens fàcil i per això ens esforcem dia a dia i desenvolupem iniciatives  per acompanyar els nostres alumnes en la transició cap al nou model. Un model més implicat en la salut i en la sostenibilitat i, sense oblidar la nostra cultura gastronòmica, un model que arribi a tothom: alumnes, famílies i escola en general.

 

 

La salut es crea en el context de la vida quotidiana. Us convidem a crear salut plegats.

bottom of page