top of page
fotos-cartel.png

Eduquem en un Entorn Segur   

ESCOLA

entorn segur cat.jpg
El Sistema d’Entorn Segur (SES) pretén generar i fomentar espais segurs, activitats segures i relacions segures en cadascuna de les obres o institucions pertanyents o lligades a la Companyia de Jesús a la província d’Espanya.

L’agost del 2018 el superior general de la Companyia de Jesús, Arturo Sosa, feia una crida a compartir el patiment de les víctimes d’abusos i impulsar una cultura de protecció a totes les institucions jesuïtes del món. El seu missatge responia a una carta prèvia del papa dirigint-se a l’Església universal amb finalitat similar. 

Com a resposta a aquesta crida, el mateix 2018 la Companyia de Jesús a Espanya impulsa de forma pública una tasca decidida de reconeixement de les víctimes d’abusos en les seves institucions al llarg dels anys i de dotar aquestes institucions dels mecanismes perquè siguin espais segurs per als menors i les persones vulnerables. I aquesta és la finalitat del Sistema d’Entorn Segur (SES)

 

Des de Jesuïtes Educació fa molts anys que havíem començat a treballar en la línia d’assegurar les condicions de protecció dels infants i joves davant qualsevol risc d’abús o assetjament en l’entorn escolar. 

 

El curs 2008 vam iniciar la col·laboració amb la Fundació Vicki Bernadet, entitat que treballa des de 1997 en l’atenció integral, prevenció i sensibilització dels abusos sexuals a menors comesos en l’àmbit familiar i de l’entorn de confiança del nen o nena. Des d’aquell any, una gran part dels nostres educadors i educadores han rebut formació per saber detectar i prevenir l’abús sexual infantil en l’entorn escolar o familiar. 

 

En una segona fase, el curs 2015 es van posar en marxa les accions amb alumnat i famílies. L’element clau són els tallers de sensibilització dels alumnes que tenen la finalitat d’empoderar-los davant possibles situacions de risc que poden viure al llarg de la seva infància i adolescència. Aquests tallers, impartits per professionals de la Fundació Vicki Bernadet, constitueixen un itinerari que es va desplegant al llarg de les diferents etapes educatives i en consonància amb l’edat de l’alumnat (3r i 6è primària i 2n ESO). Els tallers s’acompanyen de sessions formatives per les famílies, proposades conjuntament des de l’escola i l’AMPA. 

merce de la cruz.jpg

MERCÈ DE LA CRUZ DELGADO

Agent Entorn Segur

Responsable DOP PIN

429Casp25_ESCOLA_Ciutadania global_Andre

MAITE ANDREU BELTRAN

Directora general

logo-vickibernadet-web1.jpg
guia entorn.jpg

En aquest context, què més aporta el Sistema d’Entorn Segur (SES) a les nostres escoles?

És més que un programa, una guia o un manual. És el desig de generar i fomentar: 

espais segures.png
activitats segures copia.png
entorno1.jpg

Què és un entorn segur?

És aquell espai en el qual qualsevol de les activitats que es desenvolupen i les relacions que s’estableixen estan encaminades a fomentar el benestar de la persona, potenciar la cultura del Bon Tracte, garantir el respecte entre tots, fer valer els drets de cadascú i col·laborar en el creixement personal de cada individu.

 

En totes les institucions, centres, obres i grups que pertanyen o estan associats a la Companyia de Jesús estem compromesos amb:

  • La cura i la protecció especial de tots els menors i adults en situació de vulnerabilitat.

  • Un ambient acollidor i segur per promoure el seu benestar i desenvolupament físic, emocional, social i espiritual.

  • L’acurada selecció i formació de tots els educadors.

  • L’atenció i la resposta oportuna i adequada a totes les qüestions, sospites i denúncies que sorgeixin.

  • La difusió pública i la millora contínua de les bones pràctiques.

Què entenem per bon tracte?

En viure en societat, els éssers humans ens relacionem els uns amb els altres en tots els àmbits de la vida: a la família, l’escola, la feina, etc. En qualsevol circumstància, hi ha una llei no escrita segons la qual és desitjable que imperi el bon tracte entre tots els individus. Per tant, el bon tracte inclou tots els estils de relació i de comportament que promoguin el benestar i assegurin una bona qualitat de vida.

 

És a dir, portar a la pràctica una sèrie de valors, que des d’un punt de vista ètic considera el bon tracte com un principi moral universal que qualsevol persona pot entendre, i que, des d’un punt de vista psicològic, és un mecanisme que ens ajuda a sentir-nos millor, ja que tractem els altres com ens agradaria que ens tractessin a nosaltres. Així, en la nostra vida quotidiana, les relacions humanes s’enriqueixen quan es practica el bon tracte. Aquesta cultura del bon tracte és, per tant, essencial per generar Entorns Segurs.

Quins són els recursos del sistema d’entorn segur (SES)?

Els mapes de risc

L’anàlisi feta de manera conjunta pels equips d’educadors i educadores ens permetrà identificar i elaborar mapes de risc i conductes que cal evitar. Qualsevol mapa de risc ha d’incloure la situació pròpia de risc amb la descripció adequada i la seva classificació pel que fa a possibilitat i impacte. A més, s’ha d’acompanyar de les mesures a adoptar amb l’objectiu que es persegueix, la descripció de la mesura i la manera d’avaluar-la.

Els agents d’entorn segur

L’agent del SES a cada escola és una persona amb experiència en la vida de la institució i que té una relació propera amb tots els membres de la comunitat educativa. Aquest agent és la persona de referència en el centre per a les famílies, els alumnes, els treballadors o voluntaris respecte a qualsevol consulta, sospita o informació en relació amb possibles abusos. Coneix els protocols d’actuació i prevenció. És el responsable del registre de les possibles incidències. Col·labora amb la direcció del centre i amb la persona responsable d’Entorn Segur de Jesuïtes Educació i la de la Província.

Canals de comunicació i informació

Si coneixes qualsevol situació en què no s’està potenciant aquest Bon Tracte, o en la qual, fins i tot, una persona del teu entorn pot estar patint algun tipus d’abús, ens ho pots fer saber de manera anònima al correu: proteccion@jesuitas.es

bottom of page