top of page
equip de gravació.jpg

“Activa’t
amb Jesús” audiovisual: Petita història d’un miracle

Una proposta provisional d’escola esdevé un recurs per a tot l’àmbit lingüístic català a través del web pregaria.cat.
PerellóFerran.jpg

FERRAN PERELLÓ JIMÉNEZ

Direcció de Pastoral i Formació Humana i Social de l’escola

Activa't amb Jesús!
Comença la Quaresma!
canal pregaria.png
Canal YouTube
Activa't amb Jesús

PASTORAL

Com comença la història? Una limitació s’imposa a tot arreu...

 

Fins al curs passat, a l’escola teníem un moment de trobada per a tota la comunitat educativa al voltant d’uns 20 minutets de pregària els dimecres a les 8.30 h del matí. Els anomenàvem “Activa’t amb Jesús” i es reunien cada setmana unes 40 persones. Era una proposta relativament nova, hereva de les pregàries que el Raimon oferia a l’alumnat de l’ESO. Aquesta nova proposta estava consolidant-se i creixent a poc a poc. La pandèmia ha fet impossible que aquesta activitat continués normalment aquest curs.

Limitacions? Repte, creativitat!

 

Davant d’aquesta realitat, vam haver d’imaginar què podíem oferir a l’escola com un temps d’interioritat i pregària adreçat a tothom. La Mireia Faura, responsable de Pastoral i Formació Humana i Social de Primària, amb la seva gran capacitat d’imaginar i impulsar idees diferents, va ser la primera a proposar la creació de petits vídeos setmanals que les famílies poguessin mirar des de casa. Era una bona idea, però molt exigent: cal temps, programari, coneixements d’edició de vídeos i molta inspiració sostinguda en el temps. La idea era molt atractiva i finalment ens vam llançar a la piscina i vam entomar el repte. Naixien així els Activa’t amb Jesús en format audiovisual!

De les limitacions al miracle

 

El 16 d’octubre va sortir el primer vídeo, coincidint amb la campanya de recollida d’aliments de l’escola, l’Operació Quilo. Un vídeo on presentàvem la nova proposta i connectàvem l’evangeli amb aquesta iniciativa solidària compartida per tota l’escola.

pot i jesús.jpg

Vam començar a implicar l’alumnat de 5è, 6è, 1r i 2n d’ESO a l’hora de gravar els àudios dels Activa’t. Aquesta demanda de col·laboració va engrescar molt els alumnes. És una estona de gravar, assajar, fer preses falses, riure molt i de passada comentar el que deia allò que estaven gravant, és a dir, mastegar paraules d’evangeli. Ens va semblar que allò tenia molta potència. El que no es veia en els primers vídeos (Activa’t amb Jesús 1, Activa’t amb Jesús 2) és que necessitàvem unes 14-16 hores de treball per crear uns vídeos d’uns 10 minuts de durada. Els responsables no érem experts en l’edició de vídeos. No es pot explicar gaire que primerament creàvem unes animacions amb el programa Power Point, les guardàvem com a vídeos, i aleshores acabàvem l’edició amb el programa Movie Maker, que és l’editor de vídeos que per defecte apareix als ordinadors de l’escola.

Ben aviat vam adonar-nos que aquell volum de feina no era sostenible. No podíem dedicar tantes hores de la nostra jornada laboral ni personal, treballant amb un maquinari no pensat per editar vídeos i amb tantes coses per aprendre per part nostra. Vam explicar la proposta naixent als companys i companyes de la Fundació Jesuïtes Educació (FJE), i gràcies a això vam fer una formació per treballar amb programes més adequats i potents d’edició de vídeo i imatge. Això ens va donar una mica d’aire. Paral·lelament, ens van valorar molt positivament el producte que estàvem començant a crear, i es comentà que era un format que no existia en català i que podia ser ofert més enllà de la nostra escola. Vam deixar que aquesta idea madurés...

Al mateix temps vam presentar la iniciativa a les direccions de Pastoral de les altres escoles de FJE, i els vam oferir compartir aquestes creacions, al mateix temps que els demanàvem implicació per fer sostenible el projecte. Van començar a aparèixer persones disposades a col·laborar des de diferents escoles. A finals de novembre, docents de diferents escoles de FJE ens vam constituir com a grup de treball. D’allà en sortí la proposta de comptar amb alumnes del CFGS d’Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius de Jesuïtes Sarrià fent pràctiques d’empresa, per editar els vídeos, així com la proposta de comptar amb l’alumnat de totes les escoles per gravar els àudios. Des de mitjan gener ja funcionem d’aquesta manera, i això ha salvat el projecte. L’ha convertit en una proposta sostenible, col·laborativa, participativa, de xarxa.

Des del mes de desembre els Activa’t amb Jesús es poden trobar accessibles al web de recursos de pregària en català https://pregaria.cat. Hi tenim un espai reservat des d’on la proposta arriba a tot el domini lingüístic en català. Hi trobeu cada setmana el vídeo i una transcripció de l’àudio.

 

A l’escola, aquests vídeos els difonem a totes les famílies a partir de l’Agenda, la newsletter setmanal que s’envia a les famílies cada divendres, on trobeu un botó que us enllaça amb el vídeo d’aquella setmana; els utilitzem també per fer un dels inicis de dia que es fan a 4t, 5è, 6è de primària i a la NEI (1r i 2n d’ESO). També a les altres escoles de la Fundació els visualitzen, així com en grups de catequesi de diverses escoles de la Fundació. S’han posat en contacte amb nosaltres famílies particulars que ens segueixen setmanalment i grups de catequesi de diverses parròquies.

newsletter.jpg

I aquest és el petit miracle... una idea que neix amb aire de provisionalitat, i que és feixuga de gestionar, a poc a poc va rebent les aportacions de molta gent, que acaben conformant un projecte col·laboratiu, sostenible, atractiu i de difusió àmplia. Això fa la flaire de la història dels pans i els peixos que ens explicava Jesús (Mt 14, 15-21): allà ens parla d’un miracle, en el qual, a partir de cinc pans i dos peixos s’alimenten milers de persones. No imagineu tothom afegint pa, peix i tot el que duien, per completar l’aportació inicial dels amics de Jesús fins a aconseguir que tothom pogués menjar? Doncs una cosa semblant és el que ens ha passat aquí. Allò que al setembre va néixer com una resposta a una necessitat de l’escola, al cap de tres mesos ha esdevingut un recurs setmanal audiovisual de pregària infantil en català adreçat a tota l’església del nostre àmbit lingüístic.

 

Esperem que a partir d’ara sigueu encara més els qui coneixeu aquesta proposta i us animeu a seguir-la setmana a setmana.

bottom of page