top of page
blood-donor-concept-blue-background-copy

Campanya Blood Donation

People live when you give - Dones vida quan dones sang
TAÑA_CRISTINA (2).jpg

CRISTINA TAÑÁ

Mestra d’anglès al Cicle Superior de Primària

PRIMÀRIA

“La donació de sang, o com amb 30 minuts podem salvar tres vides”. Així de contundent va començar la formació que el David Fernández, tècnic del Banc de Sang i Teixits, va fer a l’escola a mitjan febrer. Aquesta va suposar l’inici del projecte de la Blood Donation en què l’alumnat de 6è, un curs més des de l’àrea de Science, s’han format i preparat per tal de dinamitzar una campanya de donació de sang.

Xerrada 1 (1).jpeg

A Catalunya es necessiten unes 1.000 donacions diàries, ja que la sang no es pot fabricar ni tampoc conservar gaire temps. El projecte de la Blood donation, doncs, s’emmarca dins la metodologia d’aprenentatge-servei, en què la detecció d’una necessitat en la comunitat desencadena la preparació d’una sèrie d’activitats que permetin donar-hi resposta. D’aquesta manera, el principal objectiu del projecte ha estat posar a l’abast dels nostres alumnes la possibilitat de connectar amb el seu entorn més proper, i no només això, sinó convertir-se en agents actius que hi contribueixen de forma compromesa i solidària.

 

Això, com dèiem en un inici, ha requerit un procés de preparació i aprenentatge que hem dividit en tres fases:

1

Recerca i aprenentatge de caire medicocientífic

Cada classe s’ha organitzat en 5 grups cooperatius, cadascun dels quals encarregat d’investigar sobre aspectes del sistema circulatori i la donació de sang: la sang i la seva composició, el cor, els grups sanguinis, les condicions per donar sang, etc. Amb la informació recollida, n’han preparat una exposició oral que han presentat en anglès davant la resta de companys. Això els ha permès adquirir de forma col·laborativa la base de coneixement necessària per avançar en el projecte.

Oral presentations (1).jpeg

2

La campanya de difusió

Aquesta és una de les fases més boniques, ja que tot l’alumnat ha treballat amb un objectiu comú: conscienciar el seu entorn de la necessitat de donar sang. És per això que cada classe ha creat tot tipus de materials per engrescar el màxim nombre de persones a participar en la donació de sang. Després de dissenyar el logo i l’eslògan de la campanya, han creat pòsters per penjar a l’escola, han gravat un vídeo per les xarxes socials i han escrit articles per als diaris de cada curs des del MOPI fins als cursos de PIN i 5è de primària.

Poster donació de sang 2021 - EN (1).pn

3

El dia de la donació

El dia més esperat! Després de més d’un mes de preparació, el dilluns 22 de març els infants de 6è han participat activament en la jornada de donació de sang, acompanyant l’equip del Banc de Sang i els donants, i finalment obsequiant-los amb un imant en forma de cor per agrair-los la seva col·laboració. Aquests imants s’han creat amb la impressora 3D de l’escola, amb la col·laboració del Jordi Cherta, mestre de secundària i batxillerat, a qui agraïm molt la seva predisposició i ajuda!

image8.jpeg

Com veieu, doncs, la Blood donation és un projecte molt complet, que parteix dels essencials de l’etapa, i que posa especial èmfasi en el treball en valors, perquè els alumnes visquin i comprenguin en primera persona la necessitat d’aquest acte altruista. A més, no només ha interpel·lat l’alumnat, sinó que també ha implicat directament famílies i tota la comunitat educativa. Ha estat un èxit a tots els nivells!

Banc_Sang.jpg
bottom of page