top of page

Ignatius500: 500 anys de la conversió d’Ignasi de Loiola 

Ignatius500, un esdeveniment històric i una oportunitat per actualitzar l’espiritualitat ignasiana
429Casp25_ESCOLA_Ciutadania global_Andre

MAITE ANDREU BELTRAN

Directora general

ignatius500_logo azul_texto1_CAT.jpg

EDITORIAL

Aquest trimestre hem viscut diverses propostes vinculades a l’Ignatius500, l’any ignasià que celebrem totes les institucions de la Companyia de Jesús arreu del món, entre el 20 de maig de 2021, aniversari de la ferida que va patir Íñigo de Loiola a Pamplona, i el 31 de juliol de 2022, festivitat de sant Ignasi.

Estem celebrant el 500 aniversari d’uns fets que es van iniciar amb la conversió d’un cavaller cortesà nascut a Loiola al segle XVI per esdevenir l’humil pelegrí que, a Montserrat i Manresa, va començar un camí que ens ha conduït a una espiritualitat ignasiana que arriba fins als nostres dies.

 

Al llarg de l’any, la família ignasiana s’ha unit per celebrar, agrair i actualitzar la proposta d’Ignasi de Loiola que es fa realitat en moltes institucions arreu del món en forma d’escoles, universitats, parròquies, comunitats, entitats socials, camps de refugiats, etc., que tenen com a missió comuna el treball per la justícia i la reconciliació.

 

A escala global, hem tingut diversos moments de celebració, com la inauguració de l’any a Pamplona, el 20 de maig passat, amb presència del Pare General de la Companyia de Jesús, Arturo Sosa, la qual va ser retransmesa per a tot el món; les eucaristies presidides pel mateix Arturo Sosa a Barcelona i Manresa a finals del passat juliol; la trobada mundial de joves (en línia, per causa de la COVID-19) durant les mateixes dates; i la trobada de joves MAGIS a Loiola a principis d’aquest mes de març.

 

A la nostra escola també hem volgut participar en l’Ignatius500.  Així, el dia 20 de maig de 2021, per viure l’inici de l’any ignasià, tots els alumnes de Jesuïtes Casp, a les 10 del matí, es van unir als més de 70.000 alumnes de les escoles d’Espanya, en una activitat comuna que ens va fer sentir Companyia universal. En altres moments, hem viscut inicis del dia que ens han recordat el que estem celebrant. Aquest mes de març hem celebrat el Dia de Sant Ignasi, la setmana ignasiana, amb més força que mai.

 

Les darreres setmanes, dos actes han estat viscuts molt intensament per la família jesuïta de Catalunya:

 

El 12 de març, coincidint amb els 400 anys de la canonització d’Ignasi de Loiola, es va celebrar una eucaristia a la Sagrada Família. Va ser una gran festa, amb un cor de més de 500 cantants on hi havia una bona representació de la nostra escola, amb un grup de més de 20 alumnes de l’ESO i una bona colla d’educadors i educadores.

 

L’endemà, 13 de març, es va iniciar l’Ignatius 500 - Caminada Loiola-Manresa, i un grup de persones vinculades amb els jesuïtes de Catalunya van tornar a fer el camí que va fer Ignasi, en un gest solidari amb les entitats socials de la Companyia de Jesús a Catalunya.  

 

I fins a acabar l’Ignatius500 encara hi ha molts moments de trobada i celebració arreu del món, com el Congrés Mundial d’Antics Alumnes al juliol a Barcelona o la missa de clausura de l’any ignasià el 31 de juliol a Loiola,

 

Per a la nostra escola, la celebració de l’Ignatius500 ha de ser una oportunitat per sentir-nos comunitat universal amb la gran família ignasiana i per reafirmar la nostra missió, com escola jesuïta, d’educar persones que esdevinguin dones i homes amb i per als altres, seguint el model d’Ignasi, aquell pelegrí que va plantar una llavor que ha arribat fins als nostres dies.

1621930437611
ignatius fons.jpg
bottom of page