top of page
2childrens-educational-toys-magnetic-constructor-for-modeling-and-creativity-on-wooden-bac

Petits Euclides a la NEI

La innovació en la pedagogia de les matemàtiques arriba a la NEI amb la proposta d’Innovamat. Aquest curs s’ha implantat a 5è, 6è i 1r NEI amb l’objectiu de recobrir tots els cursos de NEI i TQE els propers anys.
GUILLEM_MONTSERRAT.jpg

MONTSE GUILLEM MOLINS

Professora i tutora NEI

NEI

Amb un canvi profund en la metodologia de l’ensenyament de les matemàtiques, l’aula es transforma en un espai de diàleg, de pensament crític i de construcció dels conceptes matemàtics per part dels mateixos alumnes. Els protagonistes deixen de ser únicament els continguts i comparteixen el focus amb les dimensions. El treball per competències modifica la dinàmica de l’aprenentatge per tal de convertir-lo en significatiu. Allò que descobreix l’alumne té més valor que el que se li mostra.

Podem, per exemple, explicar la desigualtat triangular (la mesura dels dos costats petits d’un triangle han de sumar més que la mesura del costat llarg), però serà més rellevant per a l’alumne si pot provar de construir triangles amb diferents segments. Quan comprovi que no tots són vàlids, es qüestioni per què alguns no ho són i en dedueixi la generalització, es convertirà en un petit Euclides i escriurà de nou el llibre dels elements a la seva llibreta. I és realment bonic veure’ls conjecturar, dubtar i comprovar entre tots la hipòtesi formulada per un company.

foto 1.jpg

Com que les mans són una de les portes d’entrada al cervell, ens ajudem d’un material que es pot manipular i que ens permet crear noves estratègies, no només en geometria, sinó també amb els continguts de nombres enters, per exemple. Traduïm els nombres positius en fitxes verdes, els negatius en fitxes grogues i creem una nova representació. D’aquesta manera, els conceptes abstractes de la suma i resta d’enters es redueixen a treure i posar fitxes.

foto 2.jpg

Però no podem oblidar que tot el que proposem als alumnes té un valor superior si entrem a través del cor i connectem amb situacions quotidianes o fets històrics. En aquest procés, tenim la sort de connectar els continguts amb la història de les matemàtiques gràcies als vídeos d’El viatge de la Sam. A través seu coneixem grans matemàtics, els seus neguits i ens veiem reflectits en la seva necessitat de descobrir el món amb les ulleres de les matemàtiques.

 

Amb tot això, qui realment pot escriure sobre quins canvis comporta aquesta nova mirada a l’aprenentatge de les matemàtiques són ells, els protagonistes; els nostres alumnes.

bocadillo.jpg

Martí, Clark i Enric

Alumnes NEI

La veritat, pensem que és una nova eina molt efectiva i a la vegada intel·ligent, que ens permet aprendre per un camí diferent. Té un sistema que fa que puguem practicar, no perdre el costum de fer exercicis i donar-hi voltes i voltes a nous problemes a resoldre cada setmana, que sovint se'ns repeteixen en moments de la vida, cosa que ens encanta. També li traiem profit a classe amb petits jocs educatius que el sistema ens ofereix per poder posar en pràctica els nostres coneixements.

bocadillo 2.jpg

Miriam, Miranda i Mila

Alumnes NEI

Innovamat és una eina que et permet avançar de manera eficaç i competencial, i creiem que és millor que els llibres de matemàtiques. A més, la pràctica digital t'ajuda a estudiar cada setmana i estar preparat per a l'examen.

bottom of page