top of page

Breu història de les paraescolars d'idiomes a Casp (inspirada en experiències viscudes)

“Aprofita les lliçons, aprendràs moltes cançons i de gran podràs parlar amb tot el món.”
Extret de la campanya d’Ensenyament per fomentar l’aprenentatge de llengües estrangeres als anys 80
Un idioma no són només paraules. És cultura, tradicions, comunitat.”
Noam Chomsky
autora_article_fotografia gemma fortuny

GEMMA FORTUNY
Responsable Paraescolars Culturals

MENOF

calendario.png

2009

La Minerva, sola davant del perill, avui s’examina de Trinity. Amb sis anyets haurà d’entrevistar-se amb un docent vingut expressament de Gal·les per fer-los un speaking. Només queda una nena davant seu, abans d’entrar a la sala on fan l’examen. Els nervis la traeixen i esclata a plorar. L’han de consolar. El MartÍ, el germà, també fa l’activitat paraescolar d’Anglès; ha xalat molt tot l’any amb la teacher Melanie, aprenent tradicions, cançons, contes..., i fins i tot cuinant alguna recepta en anglès. Ell hi va confiat. Quan rebin els resultats de la prova, descobriran que la Minerva ha obtingut un with Distinction, la millor nota possible. Congrats!

calendario.png

2014

La Minerva fa sisè de primària. Aquest any l’anglès s’estrena amb nous profes. Són de British i provenen de països anglòfons. Cada migdia l’escola es converteix en una British School. En Martí, a 3r d’ESO, fa classe el dimecres quan té tarda lliure; es prepara per al First. El juny farà l’examen a l’escola amb la resta dels seus companys; serà en dissabte, com les competicions esportives. Amb el seu col·lega Hèctor s’han preparat les proves orals. En llegir l’Statement of Result ‒sorpresa‒ ha tret una qualificació molt alta i obtindrà el nivell C1 en lloc del B2. Impressive!  Ignora que amb els anys, tenir el C1 serà convalidable a batxillerat per un excel·lent en l’assignatura d’anglès. És el premi per la dedicació i la feina ben feta. Well done!

calendario.png

2015

La Minerva i en Martí aposten per una segona llengua estrangera. L’anglès és un must-have avui dia, però cal un valor afegit. Com a bons germans que són, opten per opcions diferents que es poden fer a Casp. La Minerva s’inscriu a Alemany Paraescolar del Goethe Institut. És previsora i li agradaria anar a estudiar a una universitat germànica; allà les matrícules són molt econòmiques. Sehr gut!. En Martí és a batxillerat i estudia francès, vol tenir el B1 o el B2. Opta per fer un curs de preparació de Francès Paraescolar intensiu tot l’any amb l’Institut Français. Li caldrà ser proficient en un altre idioma en l’àmbit universitari i a la feina.  Allez-y!

calendario.png

2016

A la Diana li costen més els idiomes i li cal reforçar l’anglès. Enguany enceten a Casp Robotics in English.Els robots i els legos li fan patxoca i ara podrà programar-los i muntar-los. La seva professora Martha és enginyera i només parla anglès, però a la xiqueta li interessa tant que s’hi esforça i en treu l’entrellat. Java, Bootlight, Mindstorm… Picar codi. 

calendario.png

2017

Un estiu per recordar gràcies a les Estades lingüístiques. A l'estiu, idiomes JE! La Diana se n’anirà a Irlanda, a un poblet pintoresc, Moate, on conviurà amb els moatencs i  d’altres alumnes de Jesuïtes que també l’acompanyaran. En parelles, viuran amb una família: la del forner, la del professor, la del carter … L’Hèctor, que és més gran, fa les maletes cap a Torbay, un llogaret turístic a Anglaterra, situat en allò que anomenen l’English Riviera, fou l’escenari de moltes novel·les d’Agatha Christie. En Martí quan faci batxillerat, travessarà l’oceà i viatjarà al Canadà a l’estiu per practicar-hi tant l’anglès com el francès, a Montreal c’est très facil!

Foto_Estada_Lingüística_a_Montreal.JPG
calendario.png

2018

En Cèsar, artista i molt fan del Saló del Còmic, deixa volar la imaginació i crea històries dels seus superherois imaginaris a l’activitat de Comic in English. El petit August, d’infantil, s’estrena com a artista a Arts & Crafts, també en anglès. El darrer dia de classe, el pare ve a l’aula i pinta amb els dits, seguint les instruccions de la teacher Hanna. Art for Art’s Sake.

Foto Arts _ Crafts 1.jpg
calendario.png

2019

La Diana, de primer d’ESO, i altres companys competeixen a la Robotics Lego League; representaran l’escola en aquesta lliga internacional. Molt emocionades tot el matí participaran al CosmoCaixa en streamingper a tot el món. Casp té un grup paritari amb tres de les poquetes noies que hi ha a la competició. Resultat: novè lloc. No es classifiquen per a la següent volta a Canàries, però han fet un molt bon paper i han demostrat que les noies poden programar. Girls can code!.

Foto Lego League(1).jpg_large.jpg
calendario.png

2020

A l’horitzó ens esperen nous reptes en aquest odissea que és l’adquisició de llengües:

 

Estrenarem les classes d’anglès amb International House Barcelona. Els seus professors d’arreu del món, seguint els continguts adaptats als nivells del Marc Comú Europeu, ens prepararan unes sessions dinàmiques i molt participatives perquè el procés d’aprenentatge es tradueixi alhora en moments de gaudi per als alumnes.

 

Els més joves seguiran presentant-se a les proves Cambridge Young Learners, acumulant escuts i agafant rodatge en les examinacions des de l’edat més tendra, desempallegant-se de la doble por escènica a parlar en públic i en llengua estrangera. Seguirem apostant per la cultura de l’esforç i la constància, comptant amb tots els nivells fins al nostre top ten: el Grup de Proficency d’anglès per a joves, i presentant més d’un centenar d’alumnes als exàmens oficials. Més examinands, any rere any.

Escolta un diàleg entre alumnes de Proficiency

Fotos entrega Certificats Cambridge(1).j

Viatjar per aprendre. Monitoritzarem els viatges dels nostres nois i noies en les estades lingüístiques a l’estranger; tot ampliant l’oferta, com fou l’estada residencial a l’escola de Rugby, on es va inventar l’esport que porta el nom d’aquesta ciutat. Oferint també la possibilitat d’iniciar-se en el món laboral britànic a Totnes.

 

And last but not least, els més petits, combinaran un binomi amb projecció: la programació i l’anglès, el proper curs les classes de Robòtica s’iniciaran a partir de 1r de PIN. The future is now.

bottom of page