top of page
Còpia de WhatsApp Image 2020-09-23 at 13

Les 10 diferències entre la primera i la segona onada del coronavirus des del punt de vista de les famílies de l’escola

L’AMPA de Casp ha volgut preguntar a famílies de diferents cursos com han viscut les dues onades de coranavirus i com els ha impactat en el seu dia a dia, especialment en relació amb l’escola. I ens han apuntat algunes idees alhora que suggereixen millores per aplicar en un futur a curt termini.
AMPA_Llop Oriol.jpg

ORIOL LLOP

Copresident de l'AMPA

Logo AMPA.jpg

AMPA

WhatsApp Image 2020-11-30 at 18.51.38 (3

1

Les classes en línia són útils, però les presencials són clau

 

Ja sabem que els nostres fills “són multipantalles” però en aquesta segona onada ‒diuen les famílies consultades‒ la dinàmica de les classes en línia compleix el seu objectiu però acaba motivant molt menys els nostres fills que no pas a la primera onada. La conclusió és que “no hi ha punt de comparacio” entre la classe en línia i la presencial, diu la Mercè Ramos, una de les mares que ha participat a la consulta. “Les fonts de distracció disminueixen” i “el seu rendiment acadèmic és més alt quan són a l’escola”, opina la família Puig Tarrés. 

 

2

A la segona onada ja teníem més experiència

 

És evident. A moltes de les famílies de l’escola la segona onada del coronavirus “els ha agafat més preparats”, comenta la família Puig Tarrés. “A la primera onada vam adaptar la casa a la nova situació a correcuita”, diu la Mercè Ramos. En canvi, en aquesta segona onada “només vàrem haver de fer una petita adaptació a casa per tal de tenir millor espai per teletreballar tots plegats i una connexió d’internet millorada”, detallen els Puig Tarrés.

A l’hora d’escriure aquestes línies, a 3r d’ESO encara no s’ha produït cap cas de contagi que hagi obligat a confinar una classe sencera, només casos puntuals d’alumnes que han hagut de quedar-se a casa. En aquest sentit, l’experiència ha ajudat i, com diu la delegada del curs, Helen Nierhaus, “com tot el que és nou, cal seguir treballant per millorar l’operativa”.

 

3    

Els fills a cursos superiors estan més fatigats

 

En edats més petites, les famílies consultades agraeixen “l’acompanyament exemplar” que els professors els han prestat. Joan Amores, pare de família i delegat del curs dels més petits de l’escola (MOPI P3) assegura que els tutors i mestres especialistes “han estat a l’alçada”. 

Els pares de l’etapa infantil parlen d’un “to més baix” en aquesta segona onada sobretot perquè “no poden estar amb els amics i les amigues de les altres classes”. Tot i això, tant els professors com el gabinet psicopedagògic “han estat i estan molt pendents dels canvis emocionals en els nens”, apunta el delegat de 6è de primària, Joan Miras. Les reunions i els treballs específics sobre el tema així com els acompanyaments individualitzats han servit per “relaxar l’entorn” i  transmetre seguretat.

En el cas de 3r d’ESO, “els nostres fills han tornat molt contents a reprendre les classes presencials malgrat les limitacions marcades per la pandèmia”, assegura la Helen Nierhaus, delegada del curs.

En canvi, per als alumnes de batxillerat, la certesa que la situació actual durarà mesos “no és gens engrescadora” i provoca que estiguin “fatigats i una mica desmotivats”, opinen els pares i mares d’aquests cursos.  

 

4      

La càrrega de feina ha disminuït a la segona onada

 

Els pares amb fills a batxillerat, durant la primera onada, “vam notar molta càrrega de feina a les classes virtuals”. En aquesta segona onada, en canvi, asseguren que “hi ha menys treballs a fer, però molta més avaluació i exàmens ja que ha aparegut un nou factor estressant: les PAU, omnipresents al llarg de tot el darrer curs de batxillerat”, adverteixen algunes de les famílies de 2n de batxillerat consultades. 

A l’ESO, la pressió ha vingut pels exàmens trimestrals, que “han hagut de treballar de valent per preparar-los”, asseguren les famílies d’aquest curs. 

 

5    

Ha quedat clar que la comunicació entre famílies i escola és essencial

 

La delegada de 1r de la PIN, Ana Sagardoy, explica que les famílies hem valorat molt “la disponibilitat dels mestres en tot moment per orientar i acompanyar en situacions d’incertesa amb els més petits de casa”. “Agraïm especialment la figura de la delegada de secció”, diuen els Puig Tarrés. “Era l’enllaç entre famílies i escola i ens ha anat informant de totes les novetats que anaven sorgint”. 

També es destaca molt especialment “la feina immensa” que han hagut de fer coordinadors i professorat pel que fa a la gestió per a la prevenció contra la Covid. “Cal aplaudir a totes les direccions perquè, a més, això no té res a veure amb els procediments acadèmics”, rebla la Mercè Ramos. 

 

6    

Classes presencials i en línia alhora no acaben de funcionar

 

Les classes en línia amb tothom qui està confinat ja funcionen. En canvi, en aquesta segona onada hi ha problemes quan alguns alumnes estan connectats en remot i la gran majoria és físicament a l’escola. La “distorsió del so” o la dificultat de veure la pissarra impedeix l’alumne de seguir la classe. Cal afegir també un aspecte fonamental: els exàmens. “Quan ens van confinar a casa per un positiu a la classe, teníem quatre parcials previstos i es van ajornar per no haver-los de fer en línia. I a la tornada tot va coincidir en pocs dies: sis de parcials i la setmana següent set de trimestrals”, relata una mare de batxillerat. “Els nervis són majors quan casos com aquest poden succeir a 2n de batxillerat on les notes són molt rellevants”, hi afegeix.  

“Sabem que moltes coses s’han hagut de fer amb el mètode de ‘prova i error’ ja que es una situació nova per a tots”, diuen els Tarrés Puig, però creuen que és el punt “on l’escola hauria de millorar més”.

 

7    

Anticipem-nos a la tercera onada amb millores com ara... 

 

De forma resumida, les propostes de millora podrien ser les següents:

 

  • Implementar millores tècniques perquè les classes seguides simultàniament tant per alumnes en remot com per alumnes en presencial “es puguin desenvolupar amb total efectivitat” sense interferències ni punts sense visió. Per exemple, suggereix la Mercè Ramos, de batxillerat, l’ús de tauletes per part del professorat (i no escriure a la pissarra). I si al final no hi ha tercera onada fóra bo “poder-la aprofitar per a casos de convalescència o reforç”, apunta el delegat, Joan Miras. 

  • Garantir una bona organització dels exàmens en format telemàtic establint “procediments d’avaluació que no permetin copiar” perquè si no després “no rendeixen a la prova final”.

  • No oblidar la importància de la ventilació a les aules i corredors. La Beatriz Corredor, mare de l’escola, ho té clar: “Estic disposada a ajudar a l’escola a implementar millors mesures en aquest aspecte” ja que “malauradament en tenim per a molt de temps”.

  • A l’Espai Migdia, diu l’Helen Nierhaus, de 3r ESO, caldria “buscar alternatives” al mòbil i als ordinadors.

  • Gestionar millor el temps i aconseguir més eficiència. Actualment als cursos superiors es perd temps de “classe efectiva” en haver de solucionar moltes incidències tècniques, passar llista i atendre els retards d’alguns alumnes a l’hora de connectar-se. Hi ha “solucions d’optimització del temps” que es podrien aplicar i també potser es podria ajustar més l’horari entre classes i, fins i tot, arribar a cobrir tot l’horari lectiu.

  • Fomentar més la interactivitat entre alumnes, especialment el treball en equip

  • I si no es poden fer sortides físiques, dissenyar sessions culturals “substitutives” de les sortides a través de les diferents visites virtuals que moltes institucions culturals ja ofereixen. Per exemple: Museu del Prado - visita virtual, coves d’Altamira o la Sagrada Família. 

8  

La bona pensada de crear grups d’ajuda entre alumnes

 

A la primera onada alguns alumnes van tenir més dificultats per adaptar-se a la nova dinàmica digital i els va costar més seguir el ritme de les classes. La iniciativa d’organitzar grups d’ajuda entre els mateixos alumnes “ens ha semblat una molt bona idea”, opina la família Puig Tarrés. Hi coincideixen des de 6è de primària, on asseguren que són “una eina molt útil” tant per al qui rep l’ajuda com per al qui la dona perquè “se sent motivat i valorat” i, a la vegada, “reforça els valors que es treballen a l’escola”.

 

9

Més confinaments parcials

 

El confinament a casa “és dur”, especialment per a la persona que ha d’estar 100% aïllada. Malgrat això, diu la mare d’un alumne confinat per haver resultat positiu, “un cop finalitzats els dies de quarantena si has estat asimptomàtic, ràpidament et reposes perquè per sort des del punt de vista sanitari no hi ha hagut tanta afectació de caràcter greu com en la primera onada”. Pel que fa a l’àmbit acadèmic, això sí, “ja costa una mica més de refer-se”.

 

10

Cadascú ho ha viscut de manera diferent

 

La darrera diferència és única i pròpia de cadascú: no hi ha dos casos iguals.

WhatsApp Image 2020-11-30 at 18.51.38 (3
bottom of page