Feminista havies de ser
L’opinió de l’alumnat de 3r d’ESO sobre la igualtat de gènere.
BET NOVELLAS
Alumna de 3r ESO
BRUNO SEGURA
Alumne de 3r ESO
ALUMNES
Vam crear una enquesta preguntant a l’alumnat de 3r d’ESO si creia que existia igualtat a l’escola i el resultat va ser molt clar:
Feminisme és igualtat, això és evident. Però no: ni som iguals ni ens tractem d’igual manera.
Fa unes quantes setmanes vam visitar l’exposició “Feminista havies de ser” al Palau Robert, on la Natza Farré recull de manera original alguns dels motius que justifiquen el moviment per assolir la igualtat de gènere, encara avui en dia. L'exposició planteja la justificació del feminisme amb situacions quotidianes i arrelades a la societat.
Fa noranta anys, a Espanya, les dones no podien votar, i en fa 60 que no podien obrir un compte corrent ni comprar un bitllet d'avió sense permís del pare o del marit.
La nostra societat ha recorregut un llarg camí. Més enllà de la violència de gènere o de l’abús sexual infantil (per cert d’ambdós sexes), en què òbviament hem de lluitar per tal que sigui denunciat, estem envoltats d’exemples molt més normalitzats.
Per què les “dones del temps” són sempre guapes i joves? Per què Matias Prats o Pedro Piqueras segueixen presentant els informatius en prime timei les seves companyes són noies que no passen dels trenta? Per què aquella compassió per les dones que han arribat a un moment de la vida en què no tenen fills tot i que sí que tenen una carrera exitosa?
Tothom estem d'acord que això és injust i ens diem “sí, som feministes”. Però seguim pensant en les diferències entre nosaltres i ens preguntem, per què el “Fifa”, el “Fortnite” i el “Minecraft” fan estralls entre els nois i a tan poques noies els fan el pes? O també, per què és tan diferent l’estil de les fotos de l’Instagram entre nois i noies en línies generals? O per què, si tots som lliures, hi ha tan poques noies que triïn carreres com ara Matemàtiques? Per què la major part dels metges que lluiten contra la pandèmia són en realitat metgesses? Com a feministes amateurs ara no sabem si també hem de lluitar contra aquestes diferències o bé hem d’acceptar certes tendències de la natura.
El feminisme té encara molta feina en el futur si vol aconseguir la igualtat de gènere en una societat encara amb molts prejudicis. Una societat que vol dones ocupant càrrecs directius, però que no contractaria un home com a cangur dels seus fills ni una dona per fer de paleta.
Ara que ho volem fer bé, estem plens de contradiccions. El feminisme hauria d’aconseguir un marc d’igualtat on poder ser lliures.
Escrit per Bet Novellas i Bruno Segura (tot intentant representar els dubtes i les opinions de les nostres companyes i companys sobre la igualtat de gènere).