Reyes Majos
Aquesta dinàmica va ajudar els estudiants a prendre consciència de la situació en la qual es troben ciutadans veïns nostres i de com de fàcil és fer feliç algú que necessita ajuda.
ELISABET NOVELLAS
Alumna 3r ESO
BRUNO SEGURA
Alumne 3r ESO
ALUMNES
En el marc de la Ciutadania Global, els alumnes ens parlen d’una activitat de sensibilització i compromís amb les persones sense sostre a 4t ESO, i de la participació democràtica en el Consell de l’Alumnat a 3r ESO-TQE.
La fundació Arrels és una entitat que des de 1987 atén i orienta les persones sense llar que viuen als carrers de Barcelona. Acompanya totes les persones necessitades econòmicament per aconseguir convertir-les en ciutadans autònoms, cobreix les necessitats bàsiques de cada individu, proporciona atenció social i sanitària i garanteix allotjament a aquelles persones en una situació més vulnerable.
Més enllà d’això, treballen per sensibilitzar la ciutadania aliena a aquest problema. A mitjan octubre, una treballadora de l’associació encarregada de dur a terme la visibilització del problema, va fer via Google Meet una xerrada a totes les seccions de 4t d’ESO sobre la funció d’”Arrels”. A partir de la xerrada, cada secció va fer-se preguntes i va aportar solucions al problema de la gent sense sostre.
Poques sessions després, vam decidir lluitar contra aquesta injustícia social i vam redactar una carta per a «Reyes Majos» (associació altruista que té com a objectiu fer un regal de Nadal a tots aquells que no se’n puguin permetre un).
A cada parella se li va assignar una persona amb dificultats econòmiques i va ser assabentada del seu desig de Nadal. Un volia unes sabates, un altre una jaqueta, una ràdio… A partir d’aquí, es van redactar una a una les cartes tot prometent al destinatari que el seu regal de Nadal estava encarregat, fent d’aquesta manera que conservés la il·lusió per seguir endavant fins a les vacances de Nadal.
El CDA del TQE; el Consell de l’Alumnat
Un dels canvis importants que presenta el TQE respecte de la NEI té relació amb la participació de l’alumnat, les decisions que es prenen a les aules i la convivència en general.
NÚRIA FELIU
Tutora de 3r ESO TQE
Passem d’un sistema de representativitat per delegats i delegades de classe a tenir un Consell d’Alumnat. Abans, cada secció era representada per un parell de companys/es que eren escollits i votats i que es dedicaven a prendre decisions en nom de la classe i a fer de portaveus. Al TQE fem un pas més enllà i demanem a tothom que pugui ser responsable de la presa de decisions i de la gestió del curs en general. La gràcia i la particularitat del Consell de l’Alumnat és que es crea i es constitueix segons la demanda i la voluntat de tothom.
Durant la setmana inicial, dins de l’ABP (Aprenentatge Basat en Problemes) Territori TQE, vam fer diverses activitats que ens van portar a definir com voldríem que fos aquest Consell, qui en formaria part, quan es reuniria, com es farien aquestes reunions, etc. Mitjançant dinàmiques de grup vam parlar de la participació, de l’escolta activa, del lideratge, de l'organització, de la responsabilitat i del respecte. Després de reflexionar i entendre quin paper juguen aquests conceptes en el bon funcionament del curs, vam definir entre les 6 seccions com volíem que fos el nostre Consell d’enguany. A cada classe han sortit entre 4 i 6 representants del CDA. D’aquests representants, només dos van a una reunió que es fa amb dos tutors/es cada 3 setmanes. L’alumnat i els tutors/es que hi participem anem variant i ens anem rotant per tal que tothom pugui assistir a alguna de les reunions. Abans de les trobades fem una petita assemblea a cada secció per veure sobre quins temes volen que es parlin al CDA.
Finalment, un cop el CDA s’ha reunit i ha parlat d’aquests temes fa un retorn a tota la classe. Els acords i les mesures preses es recullen en una acta compartida entre el professorat i l’alumnat i es parlen a la reunió de tutors i tutores per tal de poder-los valorar i donar-hi resposta. Creiem, d’aquesta manera, que tot el curs participa de les decisions i del dia a dia de l’escola amb implicació i responsabilitat. De moment ja hem fet una trobada i n’estem totalment satisfets!