top of page

El programa TEI

Els equips del MOPI, PIN i NEI ens iniciem durant aquest curs 21-22 en el TEI, un programa de convivència per al desenvolupament emocional, personal i social del nostre alumnat.
2112_BorjaMarine.jpg

BORJA MARINÉ

Mestre de PIN

PIN

programa TEI.jpg

El programa TEI (Tutoria Entre Iguals) fou creat per l’autor Andrés González Bellido i es començà a desenvolupar l’any 2002. De mica en mica es va anar implementant en els centres educatius d’infantil, primària i secundària fins arribar a ser un dels programes més transcendents de convivència per a la prevenció de la violència i l’assetjament escolar. És el programa amb major implementació a Espanya i en l’àmbit mundial. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements per part de ministeris, departaments i ajuntaments de diverses localitats d’arreu.

2.jpg

Per anar introduint-se en els centres educatius, requereix d’una sèrie de fases per a la seva execució:

infografia etapes2.jpg
4.jpg

Quan els i les alumnes arriben al cicle mitjà (i en algunes escoles també es fa en l’etapa infantil), és quan la coeducació agafa tot el protagonisme en les sessions. És a partir d’aquest moment quan l’alumnat de diferents cursos comença a interaccionar i compartir moments a l’escola per establir uns lligams entre ells. A Casp, aquests lligams s'establiran  entre els cursos de tercer i cinquè quan acabi la fase 4. Arribats a aquest punt, el vincle entre els mateixos alumnes s’anirà cuidant durant els següents cursos escolars. És a dir, quan passin a quart, seguiran amb la parella que haurà passat a sisè, i així successivament fins acabar l’etapa NEI.

L’alumne/a més petit/a de la parella creada serà tutoritzat per un/a alumne/a de dos cursos superiors. És una espècie de mentor/a, agermanat/ada o persona de confiança a qui poder explicar preocupacions, sentiments o simplement confiar-hi. Serà algú que pugui guiar i donar un cop de mà a l’alumne/a més petit/a quan ho necessiti. A l’alumne/a gran se l’anomena tutor/a. En cap cas no ve a substituir les tasques del “tutor/a adult” que té l’alumnat a l’escola; però sí a ajudar als petits des d’un punt més proper als seus interessos i la seva manera de pensar.

Per arribar a tenir un bon vincle entre els iguals (entre tutor/a i tutoritzat/ada), el programa TEI i l’equip docent de l’escola planifica i organitza trobades entre els i les alumnes durant diferents moments del curs. Ho fa en moltes ocasions, de manera distesa i/o lúdica, buscant així un clima obert i lliure on puguin trobar interessos comuns.

Per poder seguir el procés fins acabar el programa TEI, al final de cada curs escolar es realitzen les fases 6 i 7.

En diferents moments de la durada del programa, hi haurà trobades amb les famílies per explicar i consolidar el desenvolupament del TEI, així com per resoldre dubtes que puguin sorgir-hi.

L’alumnat d’altres escoles que va ser protagonista en el seu dia d’aquest programa opina que el benefici personal que aporta com a tutoritzat és molt gran. Però ho és encara més el poder ser tutor/a d’algú. Empatia, altruismeinclusió i responsabilitat passen a ocupar la davantera dels valors de l’alumnat amb l’experiència del programa TEI.

dibuix empatia.jpg
children-playing-on-grass.jpg
bottom of page