Jornada 3xR i Ciutadania Global
«Les escoles jesuïtes estan compromeses amb la Ciutadania Global.»
JOAQUIM FERNÀNDEZ-DÍAZ MASCORT
Consiliari General
EQUIP DE GESTIÓ
Aquesta és la formulació d’un dels «Identificadors d’una escola jesuïta»[1], aquells trets que les fan reconeixibles com a tals; trets sense els quals una escola no pot dir-se «jesuïta».
Què és la «Ciutadania Global»? La Ciutadania global és aquell tarannà de qui s’identifica a si mateix, primer i fonamentalment, com a membre de la família humana, amb una responsabilitat comuna amb el món sencer, més que un simple membre d'una nació particular o un grup (sense renegar dels trets propis de la comunitat a la qual pertany).
Les nostres escoles són instruments a través dels quals la Companyia de Jesús realitza la seva missió. La missió de fe i justícia i el diàleg de les religions i les cultures han adquirit dimensions que ja no ens permeten concebre el món com compost d'entitats separades; hem de veure-ho com un tot unificat en el qual depenem els uns dels altres: ciutadans d’un únic món.
La ciutadania global no ha de ser merament un afegit, sinó que ha d’estar integrada en el cor del currículum. Tal és el cas quan els professors i estudiants incorporen exemples globals i culturals al llarg del seu estudi; quan s'ensenyen habilitats comunicatives perquè siguin conscients de la globalitat, inclusives i efectives; quan totes les disciplines són treballades amb consciència de globalització i dels seus impactes en l'aprenentatge del segle XXI; i, quan les experiències globals i multiculturals són prioritzades en els mèrits dels estudiants i en els professors contractats per a la missió.
Això ha de guiar-nos cap a una pedagogia i una programació que aspiri a preparar els estudiants per a entendre i respectar les cultures del món, per a respectar i valorar la diversitat, per a estar oberts a experiències de països, costums i cultures que són diferents de les pròpies; i a tenir una perspectiva global de les injustícies socials. Això requerirà de les nostres escoles que visquin en una tensió creativa i conscient entre l'arrelament local i el global. Volem que els nostres estudiants reconeguin, valorin i celebrin la seva comunitat local, la seva tradició i cultura; i alhora siguin capaços de comunicar-se, treballar i identificar-se amb altres membres de la nostra comunitat global.
La Jornada 3xR
Dins d’un esforç de formació i reflexió contínua dels nostres educadors, darrerament hem dissenyat una Jornada que anomenem 3xR (Respira, Repensa, Reforça). És un espai que ens permet retrobar-nos amb nosaltres mateixos; refer les forces i tornar a connectar amb tot allò que ens vertebra; i aprofundir en les nostres arrels, el més essencial de la nostra tradició educativa.
La Jornada 3xR té com a finalitat respondre a aquests dos reptes. Per una banda, busca facilitar un espai tranquil per agafar aire i oxigenar-nos, refer forces i prendre distància respecte del dia a dia; per una altra banda, persegueix oferir un millor coneixement del carisma educatiu jesuïta i aprofundir-hi.
Entre aquest curs i l’anterior hem programat 7 edicions de la Jornada i hi passaran prop d’una seixantena d’educadors.
3xR i Ciutadania Global
I, en línia amb el segon objectiu de la Jornada, un dels elements que s’hi treballen és la presa de consciència que les nostres escoles han de treballar per formar els nostres alumnes i les famílies en la Ciutadania Global. La reflexió sobre els Identificadors d’una escola Jesuïta ens porta a aquesta consciència i ens planteja els reptes d’orientar la nostra acció educativa amb aquest horitzó; d’identificar les accions que ja realitzem en aquest sentit per potenciar-les i millorar-les; i de concretar noves maneres d’avançar en aquest àmbit.
El primer pas és estar-ne convençut. No podem educar allò que no vivim. Per això cal que els educadors siguem els primers a treballar en nosaltres aquesta dimensió de ciutadania global, els primers a concretar-la activament en el nostre quefer de cada dia, a les aules però també al carrer, i a contagiar-la en el nostre entorn.
Tant de bo sapiguem fer-ho de manera profunda i eficaç perquè no sigui només un lema buit de contingut i esdevingui realitat en la nostra vida.
[1] Així consta al document «Escoles Jesuïtes: Una tradición viva en el segle XXI”
SÒNIA MAMBRILLA
Gestió de Persones
MÒNICA BRUALLA
Secretaria
La nostra experiència
La nostra tasca és molt exigent i demana de nosaltres moltes energies. La Jornada 3xR –Respira, Repensa, Reforça– ens ofereix l’espai necessari per retrobar-nos amb nosaltres mateixos, agafar aire i oxigenar-nos, refer forces i prendre distància respecte del dia a dia. D’altra banda, el moment que vivim i la transformació educativa en què ens trobem immersos fan que sigui fonamental aprofundir en les nostres arrels per tenir un millor coneixement del carisma educatiu jesuïta.
La jornada té lloc a la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri. El grup petit i la diversitat de les etapes facilita la comunicació i la riquesa d’aquesta comunicació.
Nosaltres, com a representant de l’equip de gestió, pensem que l’experiència va ser molt satisfactòria i la resumim amb aquestes reflexions:
-
La Jornada 3xR va ser un espai d'aturada i reflexió personal.
-
Un espai de retrobament i de reconnexió amb nosaltres mateixos que ens ha permès mostrar-nos com el que som, deixant al marge el rol que tenim a l'escola i els altres rols fora d'ella.
-
Ens permet aturar-nos per ser el que som en essència.
-
Un regal que ens omple d'agraïment i que enforteix el sentit de la nostra tasca dins l'escola amb els companys de dia a dia.