top of page

Com respon Jesuïtes Casp al repte de la Ciutadania Global? 

La ciutadania global és el repte de les escoles jesuïtes en el segle XXI. Com ho fem realitat a Jesuïtes Casp?
429Casp25_ESCOLA_Ciutadania global_Andre

MAITE ANDREU BELTRAN

Directora general

EDITORIAL

El març de 2020, en els inicis del confinament, vaig dedicar leditorial del Casp25 a compartir el que ha de ser el repte d’una escola jesuïta en el segle XXI: educar dones i homes per a una Ciutadania Global.

Com a educadors i educadores hem mirat com es concreta la proposta d’educar per a la Ciutadania Global a la nostra escola, com fem que els i les alumnes visquin en el seu procés d’aprenentatge experiències que els facin créixer incorporant aquest desig de ser protagonistes per fer un món millor per a tota la humanitat.

 

Aquesta vegada el Casp25 té un caràcter monogràfic i conté una tria d’aquestes experiències que es viuen a les aules i als patis de l’escola o que traspassen les parets de Casp. Hi trobareu experiències de les diferents etapes, però també propostes de l’Escola de Música Casp, del MENOF, dels Antics Alumnes i de l’AMPA.

 

Aquestes experiències estan inscrites en algun o alguns dels cinc àmbits de la Ciutadania Global: Equitat de gènere i coeducació, Justícia social, Interculturalitat i inclusió, Desenvolupament humà i sostenible i Participació democràtica.

 

Així, l’equip de la NEI, una etapa ja totalment transformada, ens presenta com integren tots aquests àmbits en la seva proposta educativa, mitjançant diferents projectes, activitats, eines d’aprenentatge i espais de treball compartit.

 

Igualment, a l’article d’ESO-BAT trobareu exemples de com la dimensió de Ciutadania Global s’integra en el currículum propi de les matèries, donant aquells matisos i profunditat que són propis de la nostra pedagogia.

 

En aquest monogràfic trobareu experiències que eduquen en l’equitat de gènere i la coeducació, com el node DiverSOS del MOPI o la riquesa de les paraescolars i el lleure de Casp amb tants nois i noies, monitors i monitores, la majoria d’ells voluntaris, que són grans referents per als més petits. I vinculat a aquest àmbit i també al de participació, des de la PIN ens presenten el projecte de Tutoria entre Iguals, que s’inicia aquest curs a infantil i primària.

 

Llegireu en aquest Casp25 experiències de conscienciació i implicació en la lluita per la justícia social i la interculturalitat com l’escenari Frontera que s’ofereix a l’alumnat de batxillerat des de Pastoral i Formació Humana i Social o la sensibilització i el compromís a 4t d’ESO sobre la realitat de les persones sense sostre. També en aquest àmbit, la nova junta dels Antics Alumnes Casp ens comparteix la seva línia prioritària de ser més solidaris i inclusius que mai

 

En l’àmbit del desenvolupament humà i sostenible, aprofitem aquest Casp25 per presentar-vos el nou projecte triennal d’Escoles més Sostenibles, Connectats a la terra, un projecte transversal de tota l’escola, del qual sentireu molt a parlar i on esteu convidats a participar perquè la cura del nostre planeta, la casa de tothom, és objectiu clau de la nostra tasca.

 

Finalment, en el darrer àmbit de la Ciutadania Global, la participació democràtica, podem aprendre molt de l’organització i el funcionament del Consell de l’Alumnat de 3r TQE. I com que estem convençuts que la participació de les famílies en la vida de l’escola fa que aquesta sigui cada dia millor, aprofitem aquest Casp25 per donar la benvinguda a la nova Junta de l’AMPA i els seus projectes. També des del marc d’aquesta editorial, expresso un gran agraïment a la Junta anterior com a equip i a totes les persones que en formaven part.

 

I en aquest context de globalitat, l’article de l’EMC (’Escola de Música Casp) comparteix la seva recent vinculació amb el Trinity College of Music, una porta per a estudiants que en el futur vulguin tenir oportunitats d’intercanvi i mobilitat amb altres països.

 

Finalment, a l’article dels Educadors i educadores, compartim l’experiència de la Jornada 3xR, un espai verd enmig de la tasca diària, que ens permet prendre consciència de la missió de la nostra escola, amb un destacat especial per a la Ciutadania Global.

 

Us animo a llegir aquest Casp25 com un recull d’històries, projectes i experiències que tenen un fil comú: el repte d’educar els infants i joves per a una ciutadania global; perquè en un món complex, divers i desigual, volem que ells i elles posin el seu projecte vital al servei dels altres. Aquest repte està sempre present en el nostre horitzó i ens esperona a seguir treballant per donar-hi la millor resposta.

FJE_ciutadania_opuscle_site_006.png
bottom of page