top of page
group-of-diverse-kids-hands-holding-cupping-globe-balls-together.jpg

Ciutadania Global

El monogràfic d’aquest número de Casp 25 no fa altra cosa que reforçar un tema que també podria ser monogràfic a l’etapa: la ciutadania global.
BilbaoMaria _foto autor.jpg

MARIA BILBAO

Directora 3r ESO-TQE, 4t ESO i Batxillerat

TQE / BATXILLERAT

Quan a l’escola fem matemàtiques, llengües, art, educació física... no volem fer cap altra cosa que l’alumnat creixi en el seu desenvolupament com a persones i, per a nosaltres, això suposa una mirada completa al món que els envolta. Per descomptat que totes les disciplines tenen els continguts que han de tenir però l’elecció d’un text determinat, d’una activitat concreta els porta a obtenir una mirada crítica. I, quan parlem d’una mirada crítica estem parlant de moure la ment i el cor per aconseguir que el nostre alumnat es comprometi amb un món més just, sense diferències de gènere o raça o qualsevol altre element que no ens inclogui a tots i totes, en què la sostenibilitat humana i ambiental siguin centrals i tot això gràcies a una participació democràtica.

Hem seleccionat alguns exemples per demostrar que no és un tema aïllat i que té un espai concret. Es tracta d’una manera de treballar i d’acompanyar el nostre alumnat des del que passa cada dia a les nostres aules. Acompanyar i formar des del que és quotidià perquè romangui en una manera concreta de procedir.

Cultura Audiovisual

La proposta del treball és dissenyar un cartell per qüestionar els estereotip que condicionan la nostra identitat, la imatge que tenim de nosaltres mateixos i dels altres, i com aquesta imatge modifica les relacions, opinions i prejudicis que tenim.

VEURE

Treball de Júlia Tou i Sofia Mata

Geografia

Història

L'activitat d'Història del Món Contemporani que relaciona la matèria amb la interculturalitat, el compromís social o la cura de la casa comuna és un treball de grup que es diu «Les i els invisibles de la història».

Partint de la base que la història, i el relat, sovint oculta a minories ètniques, grups socials i petites històries; empoderem a l'alumnat perquè rescati de l'anonimat aquelles i aquells que són invisibilitzades, compartint amb la resta de companys la recerca d’investigació realitzada.

Castellà

Actividad: INFOGRAFÍA
(La casa de Bernarda Alba, de Federico García Lorca)

El drama rural de Lorca, publicado en 1936, nos acerca a temas que hoy siguen teniendo vigencia. A pesar de presentarnos un mundo aislado y «mínimo», el texto nos reafirma en que lo local es universal. Las relaciones familiares intoxicadas por el qué dirán, la sociedad machista a la que enfrentarse desde la sororidad, la sexualidad reprimida, el autoritarismo,...son temas que afloran en el diálogo que mantienen los personajes (todos femeninos) creados por Lorca.

Una vez leída y comentada la obra de Lorca, La casa de Bernarda Alba, el trabajo propuesto es una presentación infográfica en la que se unan descripción y análisis.

VEURE

Treball de Carles Trullols, Mauro Puig i Jinchen Cai

bottom of page