top of page
IMG_20200225_151904.jpg

L’Escenari Frontera a batxillerat

PASTORAL I FORMACIÓ HUMANA

Trenquem les fronteres visibles, invisibles i interiors davant la por de l’altre, de qui és diferent?
Pastoral_PerellóFerran.jpg

FERRAN PERELLÓ I JIMÉNEZ

Director de Pastoral i FHS

Oriol Jimenez.jpg

ORIOL JIMÉNEZ

Consiliari de 1r de batxillerat

EDUARD ESCUDERO.jpg

EDUARD ESCUDERO RUIZ

Consiliari de 2n de batxillerat

En aquest article us parlem d’un escenari molt potent que ens permet educar en la Ciutadania Global al batxillerat, que anomenem globalment Escenari Frontera. La Formació Social en aquesta etapa, enllaçada amb la dels cursos anteriors de manera ordenada, cerca la sensibilització de l’alumnat al voltant de la descoberta de les situacions d’injustícia que generen la pobresa i els conflictes polítics i socials arreu del món, que comporten fenòmens migratoris importants a Europa i, en concret, al nostre país. 

Descoberta, doncs, del fenomen migratori a casa nostra. Descoberta també de les fronteres físiques que dificulten l’accés dels migrants a casa nostra. Però no ens aturem aquí. Pretenem la descoberta de les fronteres invisibles que hi ha a la nostra mateixa ciutat, en la qual els migrants són ben sovint invisibles. I, aprofundint-hi, volem arribar a les fronteres interiors que cadascú pot arribar a posar davant de l’altre, davant del que és diferent, davant d’allò que ens és estrany i ens fa por. El racisme no és una frontera física. El racisme neix de les pors interiors de la diferència, i volem rebutjar aquesta por com a fenomen personal irracional: Eduquem per això. Volem veure les fronteres físiques que eviten o regulen l’entrada dels diferents, però sobretot volem descobrir quines fronteres interiors posem cadascú moguts per aquesta por de l’altre. L’altre pot ser el migrant, però també pot ser aquella persona que simplement no és com jo. Volem educar contra la por de la diferència. 


L’objectiu neix de la nostra proposta educativa i evangelitzadora. Com a escola cristiana i jesuïta eduquem des de la paràbola del bon samarità: aquell que veu l’altre ferit a la vora del camí i el carrega amb ell, i s’encarrega d’ell per guarir-lo. Aquesta paràbola que ens ensenya Jesús és la que inspira la nostra pràctica educativa amb tothom. 

Com ho treballem?

Amb la col·laboració d’una entitat del Sector Social de la Companyia de Jesús, Migra Studium, coneixem el testimoni de persones que fan un servei d’acompanyament de persones que es troben al Centre d’Internament per a Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Des de les tutories de batxillerat treballem en activitats de descoberta i sensibilització davant del fenomen migratori, i sobretot, treballem empoderant comissions d’alumnes que volen aprofundir en aquesta realitat i fer accions que ajudin a viure aquesta realitat d’injustícia des de l’experiència. 

Logo-Migra-Studium.jpg
migracion.jpg

També potenciem la realització d’un treball de recerca anomenat “Construïm convivència”, amb un major contacte amb la realitat de la migració a Barcelona a través de Migra Studium.

 

I a 2n de batxillerat hi ha la possibilitat de participar en l’experiència Frontera Sud, en la qual es viatja, juntament amb alumnat d’altres escoles de la xarxa Jesuïtes Educació, fins a Ceuta a trepitjar la terra de frontera i veure i viure la realitat de la tanca que ens separa de la realitat social i política  africana. Aquest curs aquest viatge tindrà lloc al mes de febrer.

 

Els tallers de “Decidir a la Ignasiana” també formen part de l’Escenari Frontera. Hi treballem la presa de decisions vitals personals també orientades a la relació amb el món, amb l’altre, amb els altres.

bottom of page